Csapattag: Captain

Általános ismertető, a kapitány szerepe a csapatban

Kapitány zászlóvalA kapitányok nehézpáncélzatú közel harcosok, a buffolás mesterei, fő feladatuk a csapat támogatása. A kapitány nem tank, nem dps és nem is healer, de mind három feladatot el tudja látni bizonyos szinten. Egy jó kapitány könnyedén kihealel szinte bármilyen 3 fős instát vagy kisebb szintű 6 főset. Akár raid boss-t is képes betankolni és megfelelő felszereléssel dps-e sem elhanyagolható. Speciális fegyvere a halberd, ami aggró növelő képességű, rendelkezik pet-tel (Herald) is. Heavy armor-os, meele, fő statja a might, 3 fear-t tud leszedni.

A kapitány skilljei

Képességeiben nagy hasznára van segítője (pet) a Herald, amiből három a kapitánynak buffokat ad, az archer pedig dps-ével segíti a kapitányt. 20-as szinten válik elérhetővé a Standard (zászló/banner), mely a Heraldok alternatívája csapatban, insták, raidek alkalmával. A zászló legnagyobb előnye, hogy nem rendelkezik morallal így a harc közben meg se halhat (kivéve extrém eset pl draigoch).

Skillek, amiről jó tudni

A kapitány a csapat számára főleg a buffok miatt különleges, viszont ebből annyiféle van amiket még kombinál is, hogy az összes ismerete egy átlagos játékos számára gyakorlatilag azt jelenti, hogy megtanul a kapitánnyal játszani. Így csupán egy általános átfogó képet adok a buffokról plusz néhány skillt kiemelek. 3 Feart tud leszedni (Muster Courage) 20mp-enként, szakítani (Kick) 30mp-enként tud, corruptiont (Improved Blade of Elendil) kb. fél percenként szed, aggrót csökkenteni 2 skillel is tud (Fighting Withdrawal, withdraw) de egy jó cappy-nak nincs rá szüksége.

Kick Szakít és 2 trait bonusként 10% eséllyek FSM-et indít. CD: 60(30)mp
Make Haste +25% Run Speed a csapatra 20mp. CD: 5p
Escape from Darkness bizonyos időnként (legacy, trait föggő), tud éleszteni akár 100% morallal
Cry of Vengeance Élesztő skill + erős FS buff, csak csapattag halálakor aktiválódik CD: 30p
Last stand Kapitány halhatatlan lesz 15mp-re. CD: 15p
In Harm's Way FS-től 50% sebzést átvesz (Last stand-dal együtt érdemes használnia)
Shield of the Dúnedain -75% sebzés egy társra 15mp-re. CD: 5p
Oathbreaker's Shame (OB) Szellemeket idéz, +35% sebzést kap a mob. CD: 5p
Zászlók Max moral/ICMR, power/ICPR és might/agility statokat növelnek, az ettenes tactical/physical mitigationt is ad.
Harc előtti buffok
Relentless Attack Crit esélyt növel (bárki kérheti)
On Guard Parry-t növel (többnyire tank)
Focus In-combat power regent erősít (érdemesebb az első kettőből kérni)
Motivating Speech 5% Moral buff (legacyval +10%)
In Defence of Middle-earth (IDOME) Minden statra bónusz (lvl75-ön mindenre +75)
... Brother (egy-egy csapattagra rakható. Az alap tulajdonságon felül 3 skill további bonust ad rá, ez zárójelben)
Shield-brother in-Combat Moral Regen, + Critical defence
(+income heal / -sebzés / moral hot) - Tank
Song-brother in.Combat Power Regen, -5% heal agró
(-heal power / +heal / power hot) - Healer
Blade-brother in-Combat Moral Regen, + Crit rating
(-attack duration / +sebzés / moral és power hot) - DPS
... Mark (MOB-ra rakható)
Telling Mark
+5%-al több sebzést kap a megjelölt ellenfél (legacyval +10%)
Noble Mark Kapitány több agrót generál rajta
Revealing Mark a sebzés 15%-át moralban visszaadja (Draigoch settel 20%-ot)

Kapitány, mint tank

Megfelelő traiteléssel és jó skill használattal egy kapitány meg tud tartani egy bosst, vagy akár 4-5 mobot is. Több féle agrót generáló skillel rendelkezik, melyeket traiteléssel erősíthet. Képes használni több force agró skillt (Routing Cry, Grave wound), de rendelkezik agro over time skillel is (noble mark), ezeken kívül jelentős agró generáló skillje a Threatening Shout is, illetve healje is jelentősen növeli az agrót. Tankolásra traitelve képes pajzs nélkül is blokkolni ütéseket, de szükség esetén egykezes kard + pajzs kombóval még hatásosabb lehet. Azonban ne feledjük el a kapitány nem tank class, így nagyobb ütéseket kap be, nehezebben healelhető ki, ráadásul a vitality csak 3 moralt ad (guardian/warden 5-öt kap). Main-tank helyett sokkal jobban el tudja látni az off-tank szerepét a kapitány, gyakran kiteolva. Ekkor általában nem tank (LoM), hanem heal traitben van és jóval kevesebb agrót is generál. Ha kapitány main tankol több időt kell hagyni az agró generálásra, ha pedig off tankol figyeljünk a saját aggróra, mert könnyen le lehet húzni a kiteolt mobokat akár heal agró akár a champek aoe sebzésével.

Kapitány, mint healer

Talán a 3 ág közül a heal az, amiben a legerősebbek a kapitányok. 3 fős instákat saját szintükön is könnyedén kiheaelnek, de meglehet próbálkozni könyebb 6 fősökkel is. Azonban ilyen esetben is fokozottan kell figyelni, hiszen a kapitány heal különbözik a megszokott mini/rk healtől. A legerősebb skillje a Rallying Cry (erős csapat heal +kis HoT), melynek cd-jét 6 mp-re tudja csökkenteni. A skill hátránya, hogy egy mob halála vagy bizonyos skillek critelése aktiválja és csak egy alkalomra. Állandóan használható viszont az Inspire (Song és Blade), Valiant és a WoC. Mindezen skillekre jellemző, hogy használatukkor az adott csapat tag (WoC) vagy az egész csapat (Inspire, Valiant) kap azonnali healt és HoT-ot is.
Legnagyobb hátránya, hogy nem rendelkezik "vészhelyzetben" használható heal skillel (esetleg Time of Need + RC, de ez se képes megoldani olyan helyzetet). Azonban off-healerként raideken csapatot menthet és megkönnyíti a healerek dolgát is. Szükségben használhatja In Harm's Way + Last Stand skilljét is, mellyel a csapatot érő sebzés felét ő maga kapja. Ebben az esetben healt nem igényel és traiteléssel 25 secig nem hal meg (ha lejár a Last Stand healeljék fel mindenképpen).

Kapitány és a HeraldjaHogyan segítsük a kapitányt

Guardian a protection skillt ha nem másik tankra vagy a minstrelekre teszik, akkor a kapitányokon használják. Minstrelek a harc előtt Song of Aid-del a kapitánynak is sokat segítenek. Ha kapitány a main tank több időt kell hagyni az agró generálásra, ha off tank, fokozottan kell figyelni a saját aggrónkra.

Tanács Kapitányoknak

-Triviálisnak tűnhet, de a banner mindig legyen lent.
-Brother/To arms skileket mindig használd harc közben, szinte minden esetben sokat számít. Leghasznosabb a Blade-brother, azonban ha raiden a tankos csapatban vagy akkor érdemes lehet a Shield-brother-t használni.
-Telling/revealing markot már a harc kezdete előtt helyezd a mobra, ha lehetséges. Raiden beszéljék meg a kapitányok ki melyiket fogja használni.
-Habár egyedül a kapitány rendelkezik 2 in-combat rez skillel is, de érdemes velük óvatosan bánni. Legalább az egyiket (ált. Escape-et) tartogassátok a healerek keltésére, ha szükség lenne rá.
-Ha látjátok, hogy 1 mob rászabadul a healerre könnyen le tudjátok róla "kiabálni", sose habozzatok megtenni.
-Amikor haldoklik a csapat, de még menthető (fontos a jó helyzetfelismerés!) egyből használjátok az In Harms Way+Last Stand combót. Ha már szinte wipe, ne, olyan esetben inkább a következő próbára tartogassátok, hogy ne legyenek cd-sek.
-Külön buff fegyvert kell készíteni moral/crit/parry buff legacy-vel mert fontos legacy-k elől vennék el helyet a main fegyveren. A buff fegyver igen egyszerű, az előbb említett 3 legacy legyen rajta max-ra kihúzva, lehetőleg lvl75-ös legyen.

A leírás Atarandir segítségével készült, akinek ezért nagy köszönet jár! Ha bővebben érdekelnek a lehetőségek, tanulmányozd Atarandir leírását vagy a lotro-wiki oldalát.

Utolsó módosítás:2013-02-17   Vissza a nyitólapra