Csapattag: Minstrel

Általános ismertető, a minstrel szerepe a csapatban

DPS Minstrel A minstrel (énekmondó) feladata csapattársai életben tartása és a harc buffokkal történő segítése. Bár war-speech vagy harmony módban az általa okozott sebzés mértéke nem elhanyagolható, elsődleges szakterülete a gyógyítás. Light armourt, light pajzsot + egykezes fegyvert használ, amihez többféle zeneszerszámból egy is társul.
Többnyire Cry tactical sebzése van, fő statja: will.

A minstrel skilljei és stance-k

A minstrel 3 stance közül választhat: Melody: heal üzemmód instákhoz, sebzés mértéke alacsony War-speech: dps solozáshoz, csak magát tudja gyógyítani ilyenkor, viszont a buffok a csapatra is hatnak. Harmony: "vegyes" stance, melody-nál erősebb sebzés és heal a társaknak is. Tud éleszteni harc közben, harc után pedig dread-et leszedni. Buffjai igen hasznosak, értékes extra tudása, hogy képes a mobok aggró sugarát jelentősen csökkenteni.
1 corruptiont szed de ezt tudja többször és aoe is, max 3 főről feart szed le, és el tud fear-elni ellenséget.

Csapat számára jó ha ismert skillek:

CC, szakítás, corruption és mérgezés szedés, aggró csökkentés
Cry of the valar AOE 1 corruption szedés és csapat HoT, hatótáv 40m CD:30s
Improved Herald's Strike 1 corruption szedés és önbuff. CD:10mp (Nobble cause-szal 3x használható egymás után)
Piercing cry szakítás, hatótáv 40m, CD: 30s
Song of courage Fear szedés csapatról max 3fő 10m körben, hatótáv 15m, CD:45mp
Invocation of Elbereth Fear 15s-re, CD: 30s, hatótáv: 40m
Song of shooting Aggró csökkentés CD:30mp
Still as death Halott tettetés, teljes agró dob. Hatás:30mp, CD:5perc
Buff , debuff
Tale of [...]

... heroism: will+fate buff a csapatra
... warding: armour + hope buff a csapatra
... battle: vitality + resistance buff a csapatra
... elements: tactical mitigation buff a csapatra
Sárga legendary trait-tel elérhető kombinált hatások:
Warding and Heroism: armour, hope, fate, will buff a csapatra
Element's Battle: vitality, resistance, tactical mitigation buff a csapatra

Song of aid Osztályonként más-más értékes képességet nyit meg. Hatása 20mp, CD: 4perc
Call to greatness Osztályonként más-más hatást ad 5mp-enként vagy folyamatosan. Hatása 15mp, CD 5perc
Song of distraction 75%-kal tompítja max 3 ellenség érzékelését (elsétálhatunk mellette) CD:3p
Gyógyítás
Fellowship's heart a legnagyobb csapat heal, azonnali heal +fear leszedés+HoT 30mp-en át, CD: 10 perc
Triumphant spirit egyszeri jelentős mértékű csapatheal, CD: 10m, legacyval csökkenthető
Rally! in-combat élesztés egy személyre 25m-en belül, CD:20m , csökkenthető trait+legacy
Enlivening grace out of combat élesztés több főre
Song of restoration out of combat dread szedés, CD:10p

A minstrel mint gyógyító

Healing minstrelCsapatban elsődleges a tank életben tartása, ő az első a "gyógyítási listán", ez után ő maga következik, majd a cc/dps szekció. Ha gond adódik, jönnek a nagy fellow healek ám ezek nagy CD-vel és komoly aggrótermeléssel rendelkeznek. Az anthemeket úgy alkalmazza ahogy a helyzet megkívánja, ha fogy a powere pl., akkor power töltés (anthem of composure).

A minstrel buff és debuff

Bár a Captain a fő buffot a Lore-master pedig a debuffot adó osztály, a minstrel ezirányú képességei szintén figyelemre méltóak. Ezek közül némelyik folyamatosan fent van mint a tale of skillek, de vannak időszakosan működők, mint pl. a különféle athemek, illetve skillek másodlagos hatásai. Skilljei erősítheti a will fate vagy vitality statokat, ad plusz armour, hope-ot vagy tactical mitigation-t, növelheti a Fellowship manőverek hatását
A Song of distraction csökkenti az ellenség éberségét, így akár el is sétálhatunk mellettük, vagy nagyobb csapat egyszerre mozduló mobot szét tudunk választani kisebb, kezelhetőbb csoportokra, de hasznos tudása, hogy el tud fear-elni ellenséget. Egyszóval a minstrel a gyógyítás mellett a buffok és debuffok miatt is értékes csapattag.

Hogyan segítsük a minstrelt

Lore-master a tank mellett a healeren is tartson Antistunt és a healer powere legyen számára a legfontosabb. Ne hagyjuk, hogy üssék vagy szakítsák. Lehetőleg minden csapattag helyezkedjen úgy harc közben, hogy a mini hatótávolságában legyen (hozzá képest kb. 12m sugarú körben), ha a tank kiteol, időnként fusson a gyógyító felé hogy kapjon healt. A ranged karakterek a mini közelében vegyék fel a harcállást, így nem sebződnek feleslegesen és ha a minire mozdul egy-egy mob könnyebben észreveszik és le tudják szedni. FSM-nél a mini legyen az utolsó, addig is tud gyógyítani. A tank classoknak hálásak a minik, ha rágyúrnak az incoming healre, ezzel sokat segítenek.

Hogyan segít a minstrel másoknak

Nagyobb fight-ok előtt elnyomja a Song of aidet, ez a skill minden classra más hatást fejt ki. A guardoknak megnyitja blokk lánc skilleket, a kapitánynak kilockolja azokat a skilljeiket, amelyekhez egy mob halála lenne szükséges. Hasonló, minden class-ra más hatást gyakorló skill a Call to greatness, ez segít a wardennek is a tankolásban (az aid nekik nem), indukciós ideje jóval kisebb mint az aid-é, in-combat is alkalmazható mind a kettő. Ha nagyon ütik az egyik csapattársat, védő aurát tesz rá a minstrel 10s-re (Gift of the hammerhand). Az anthemek buffjai az egész fellowra hatnak. Fear-eléssel be tud segíteni cc-be. A minstrel meg tud tanítani másokat hangszerek használatára (csak zenéléshez természetesen).

Tanácsok minstreleknek

Sok boss rezeteli a skilleket, ilyenkor a harc előtt nyomd el a fellowship heart-ot bátran. Nagyobb harc előtt egy Call to greatness majd song of aid, hatásukat úgy időzítsd, hogy ne múljon el ha a boss pl. túl sokat beszél. A fight kezdete előtt győződj meg róla, hogy az előző összecsapás után maradt-e HOT valamelyik társadon, mert aggrót fog generálni rád. A heal-nek rendkívül erős aggro hatása van, így amíg nincs betankolva az ellenfél nem ajánlatos gyógyítani. Ha rád támadnak a mobok dobd el a magad vagy tedd fel a védő bubit (Song of the hammerhand), illetve gyógyítsd magad és indulj a tank felé. Song of shootig-ot nyomj magadra a harc kezdetekor, a Cry of corussal tudod resetelni az anthemeket. Ha wipe készül, dobd el magad, miután resetelnek a mobok fel tudsz kelni biztonságban, így nem kell az insta elejéről a csapathoz visszafutni. Használj craftolt kiegészítőket, scholartól: minstrel sheet of music, cooktól: lute strings. A Melody of battle általában jó a rajtad van, mert visszaad a bekapott sebzésből de figyelj, mert ez gondot okozhat néhány instában ahol nem szabad bizonyos mobokat megölni.

A minstrel leírásért köszönet Moyrinn-nek, a karakterről bővebben itt: lotro-wiki.com/index.php/Minstrel

Utolsó módosítás:2013-03-06   Vissza a nyitólapra