A Rune-keeper

Általános ismertető, Rune-keeper szerepe a csapatban

A Rune-keeper (továbbiakban RK) a LOTRO egyedüli tisztán mágiát használó osztálya. Prémium karakter, meg kell venni TP pontért, illetve nagy Mória packban benne van. Csapatban a szerepe kettős, lehet DPS vagy Healer amit akár harc közben is válthat, emellett buffokat és debuffokat is használ, 3 corruptiont szed egyszerre. Light armorja van, hatalmas DPS-ével könnyen lerántja a MOB-ot aki hamar végezhet vele, ezért kapta a glass cannon (üveg ágyú) gúnynevet. Ranged DPS de hatósugata rövidebb mint a hunteré. Fő statja a will (és fate), sebzése 3 féle elementallal tactical-os.

Rune-keeper skilljei

Lightning RKAz RK specialitása a három elemenal (fire frost lightning) használat, a healing szikla és a két állású un. attunement rendszer.
Az elementálok főleg az RK-nak fontosak, de néhány skill csapatra hatását is befolyásolják. A healing szikla folyamatos gyenge HoT healt és PoT powert ad a fellowshipnek.
Az attunement rendszert úgy kell elképzelni mint egy lendkereket. Álló helyzetből két irányba tud forogni, idő kell amíg eléri a teljes sebeséget és megállítani pláne másik irányba forgatni sok idő. Alap helyzetben az RK semleges közép állásban van ahol csak korlátozottan tud Heal és DPS skilleket használni. A skillek használatával 1-9 fokozatban fel"tier"ezi magát healer vagy a dps irányba. Minél nagyobb az attunement annál erősebb skillek nyílnak meg, de csak egyik (DPS vagy heal) irányba. Legendary traitként kapott steady hand skill segítségével 2mp alatt leállhat, enélkül in-combat csak az alap ellentétes skillek hatása érvényesül, ami nagyon hosszú idő - lásd lendkerék. Jellemző az RK skillekre, hogy sok az over time, tehát időszakra folyamatos de gyengébb hatású közöttük, mind a heal mind a dps vonalon.

Csapat számára is jó ha ismert skillek:

Calming Verse -25% Threat, aggró eldobó skill. CD: 1perc
Their Weapons Shall Not Harm Us A következő Poison Wound (trait bonusként fear és disease is) sebzést hárítja a fellowshipről (FS), +10% resistance mindenkinek. Hatása 30mp, CD: 30mp
Nothing Truly Ends out-of-combat halott csapattárs felszedés 30% moral, 0 power-rel.
Scribe a New Ending defeat leszedés a FS-ről. CD: 10perc
Do Not Fall This Day Egy karakterre rakható, halála esetén ha az RK életben van újraéleszti 50% moral 25% power-rel. hatása: Amíg in-combat a target. CD: 10perc (legacy+trait: 5:20)
That Which Does Not Kill Us a FS-nek +20% damage, 1x bármekkora sebzést elhárít, azonnali heal és DoT-os heal.
Hatása:20mp CD: 5perc (csak heal módban)
Final Word 3 corruptiont leszed, és szakít. CD: 30mp
Do not fall to [storm /flame / winter] Az elementál egyikének megfelelő sebzés fajtából egyet hárít és tactical mitigation buffot rak a teljes FS-re. hatás: hárítás 15mp, buff 60mp, CD: 30mp

A heal vonalon vannak járulékos buffok, amivel növelheti egy-egy játékos krit esélyét, sebzését vagy épp csökkentheti a sebződését, növelheti az income healing rate-jét, a DPS vonalon pedig a frost elemental-os skillet debuffolják a mobok, csökkentik védekező képességét, lassítját, power cost-ot növelnek, stb. Bár tud daze-elni de csak meele távból egy vagy DPS állapotban több mob-ot, ezért nem egy komoly CC.

Rune-keeper mint DPS

Fire RKAhogy már írtam a harc elején "fel kell pörögnie", a nagyobb skillek magasabb attunement értékhez kötődnek. DPS-ként a 3 elemental használatával más-más stílusban harcol. A lightning azonnali nagy sebzést okoz, a fire folyamatos DoT sebzést ad (BOSS-okra) a frost pedig debuffolva és AOE sebez. A critical rate-je többnyire elég magas, így egy-egy lightninges skill szerencsés esetben hatalmasat sebez, amivel könnyedén leránthatja a MOB-ot a tankról, ilyenkor Calming verse -25% aggróval próbálhat szerencsét. Skilljei közük sok buffolja nagyobb sebzés elérésére, illetve több stack-elhető így egyre erősebben DoT-ol. Ebből is látszik az RK igazán úgy mutatja ki foga fehérjét, ha már egy ideje harcol.

Rune-keeper mint Healer

Az RK heal fő jellemzője, hogy HoT-ol, vagyis (Heal) Over Time gyógyít és stack-el vagyis hatását erősíti, ha többször felkerül egy játékosra. Természetesen a heal ágon is az RK-nak fel kell pörögni, ám az egyik legnagyobb ellensége mégis az indukciós idő, legtöbb skilljén ez több mp is lehet. Instant heal skillje gyenge vagy hosszabb CD-s, csapat heal-ben se vitézkedik és attunement szint is kell hozzá. Tehát RK heal először gyenge HoT gyógyítást tud adni, pár mp amíg eléri a nagyobb heal skilleket is amik többnyire hosszú indukciós idővel működnek, így szakítható és futás közben se működnek. Röviden az RK healer úgy működik, ha egy helyben áll, és nincs rajta mob ami beleszakít a heal-be. Többnyire off-heal+buff/debuff a szerepe minstrel mellett, de kiválóan teljesít pl. a tank egy személyes gyógyítójaként a folyamatos egyre erősebb HoT gyógyítással. Nagyon sok tank esküszik az RK healre a minstrel-lel szemben. Természetesen képes csapatot is gyógyítani mint egyedüli healer, de társainak a fentieket figyelembe kell venni.

Hogyan segítsük ...

Healer RKLight armoros, úgyhogy ne hagyjuk, hogy bántsák. Ha heal-el vagy fire DOT sebez fontos, hogy ne szakítsa a mob, mert a nagy skillet indukciós ideje hosszú, teljesen kieshet az RK ha beleszakítanak a skilljeibe. A harc elején ha gyógyít igyekezzünk magunkon segíteni, DPS esetén a tank készüljök arra, hogy lightning skill ha bekritel akár 10.000 damage felett is sebezhet, de a 3-4000-res teljesen átlagos, kapaszkodni kell a mobba.

Miben segíthet másnak a Rune-keeper

A heal-en kívül ahogy már a skillek között bemutattuk képes különféle védelmeket adni, buffolni és mob-ot debuffolni, in-combat újra élesztő rez-t rakni. 3 corruption leszed egyszerre. Harcot kívül fel tud éleszteni, és defeat-et is leszedi.

Tanács rune-keepereknek

Használjunk class specifikus itemeket, scholar és woodworker gyártja.
A heal szikla jó tankolni is, de ha megszűnik minden mob ránk ugrik. Boss-ra fire skillek és piros trait sor fire legacy, solo mobokra, trashre lightning skill és sárga trait sor lightos legacy, heal-re nyilvánvalóan a kék traitek és külön healer kő + sachel. Kisebb instákba DPS-ként a Steady Hands -et berakhatjuk, hátha be kell ugrani a main heal helyett. Ne felejtkezzünk el a buff/Debuff képességeink használatáról sem, akár solo akár raid esetén! Calming Verse-et tartogassuk, ha valóban lehúztuk a mobot, és ne felejtsük el a Distracting Winds is segíthet ilyenkor. DPS esetén Distracting Flame mindig menjen el amint lejárt a CD-je. Ha nincs más fuss lehetőleg a tank felé, hogy mielőbb levadássza rólad a mob-ot és healeld magad. Végül a legfontosabb: ISMERD A SKILLJEIDET, az RK nem basic karakter, a skillek igazán akkor ütősek, ha tudatosan kombináljuk őket. Sok skill erősíti más skillek hatását, stackelődik önmagára stb, ha ezeket nem értjük meg nem fogjuk tudni igazán kihasználni a karakterben rejlő igazi erőt és csak egy gyenge tagja leszünk a csapatnak.

Utolsó módosítás:2013-01-18   Vissza a nyitólapra