Csapattag: Warden

Általános ismertető, a warden szerepe a csapatban

A warden elsődleges szerepe a tankolás, de valójában 3 módon tevékenykedhet: tankként (determination-stance) , melee dpsként (recklessness-stance), ranged dps - support hibridként (assailment-stance). Prémium karakter, meg kell venni TP-ért vagy a nagy mória pack részeként megkapjuk emellett talán az egyik legnehezebben játszható kaszt az egyedi a gambit rendszer miatt. Medium armorja van, fő statja a vitality és a might, speciális fegyvere a javelin és a warden pajzs.

A Warden skilljei

Warden gambit systemA kaszt egyedi jellemzője az ún. gambit rendszer ami azt jelenti, hogy a képességek nagyrészét három alapskill (kiáltás, döfés lándzsával, ütés pajzzsal) kombinálásával érjük el. A kombinációkat meg kell jegyezni, ellentétben a többi karakterrel, ahol minden skillnek külön ikonja van. A leghosszabb gambitok 5 egységből állnak, szerencsére out combat is összerakhatók, de ez időt vesz igénybe a harc előtt, tehát hagyjunk időt a wardennek erre.
1mp-enként folyamatosan képes szakítani és corruptiont szedni. Van néhány huntertől lopott képessége is: képes teleportálni, de csak önmagát, van gyors futás képessége is, de csak harcon kívül hat, és használhat sebzés módosító olajokat is. Rendelkezik egy eléggé potens self-heal, és morale leech arzenállal, melyeknek köszönhetően a 3fős instákban nem is kell mellé healer, viszont ebből nem képes megélni raiden. A self healek csak tank stanceben használhatóak, ellenben a morale-leechek minden formában.

Skillek amiről jó tudni

The Boot Interrupt, sebzés CD: 1mp
Reversal 1 corruption leszed. CD: 1mp
Ambush 5mp indukció után knockdownolja az ellent 5 mp-re (legtöbb boss nem immunis rá).
Csak outcombat használható (ha gugoló wardent látsz várd meg míg ellövi ezt a skilljét)
Never surrender egy buffot tesz a wardenre, amely mikor a warden 0 morale-ra ér visszahealeli max moralra.
Hatás: 2p, CD 5p
Defiant Challenge +40% physical és tactical mitigation (90% mitigation érhető el így).
Hatása: 30mp, CD: 2p 3mp
Convinction Az egész csapatot healeli és warden stance függően egyéb bónuszokat is adhat.

Warden mint tank

WardenA warden egy avoidance tank, ez azt jelenti hogy kevés a páncélja, ha eltalálják nagyon nagyot sebződik (Guardianhoz képest), viszont cserében hatékonyan ugrál félre az ellenség ütései elől, ritkán találják el. Emiatt összességében kevesebbet sebződik, de ennek a módszernek van 2 árnyoldala is. Egyrészt ha lestunolják akkor brutális sebzéseket fog kapni, másrészt mágusok ellen harcolva is nagyon sérülékeny.
A harc előtt össze kell raknia a tankoló gambitot ami időt vesz igénybe, mindenképp várjuk meg amíg a warden behúzza a mobokat! Ha láttad zölden felvillani a mobokat (az aggró skilltől) akkor bátran elkezdheted sebezni őket.
Folyamatos területi hatású aggró képességei miatt ideális nagy mennyiségű ellenség folyamatos megtartására, off-tankolásra viszont alkalmatlan, mert túl sokat aggrózik és túl lassan. A main tank nem igazán tudja átvenni tőle a boss-t, ő maga pedig a main tank kihalása esetén túl lassan veszi fel az aggrót.

Melee dps

A sebzés elég jelentős részét Dotok adják így kell 3-4 sec mire eléri a maximumot, viszont azután is sebez ha a boss "szünetet kért". Egy célpontra tol ki jelentős dps-t, ha a hunternek rk-nak nem is párja de azért ott lohol a nyomukban. Képes a csapatnak 3K physical masteryt adni, fontos, hogy DPS-ként ne várjuk tőle a tankolási feladatok elvégzését.

Ranged dps-support

Ranged módban a warden 40m ranggel rendelkezik, indukciója nincs, ezért cserébe minimum ranggel verte meg a balsors így nem állhat közel az ellenfélhez. Rangedben nem DoT-ol, ritkábban sebez viszont akkor kiadósat, ennek ellenére dps-ben lemarad a melee verziótól. Viszont tud folyamatosan területi feart biztosítani, illetve megkönnyítheti a tank munkáját azzal, hogy a többiek aggró generálását 99% al lecsökkenti.

Két tévhit a karakterrel kapcsolatban

- A warden akkor sebződik keveset ha kiteol. - Ez jelenleg nem helytálló, lvl 65 ön mikor mások voltak a mitigation capek igaz volt, jelenleg kb. kétszer annyit sebződik ha kiteol.
- A warden offtank - Ez a tévhit egyidős a wardennel. Mikor a kaszt kijött sokan nem olvasták el a dev diaryt, ezért úgy gondolták hogy egy új tank kaszt célja csak a guardian segítése lehet, nem lehet konkurenciája. Pedig már az első dev diary szerint is teljesértékű tanknak készült a kaszt, viszont offtankolásra alkalmatlan.

Ha bővebben érdekel a warden, Xica - akinek segítségével ez a leírás készült és ezért nagy köszönet jár - részletes guide-ja (leírás) itt találod: http://lotro-hungary.hu/phpbb/viewtopic.php?f=29&t=567

Utolsó módosítás:2012-07-05pan>   Vissza a nyitólapra