Pluginek használata

A pluginek olyan játékosok által írt programocskák, amelyek a LOTRO-ban lévő un. LUA script programozási nyelven készültek. Segítségével át lehet szabni a játék felületét, hozzáférünk bizonyos adatokhoz, stb. Akit ez bővebben érdekel, le tudja tölteni a fejlesztői környezetet, súgót stb-t (természetesen angolul) innen: http://www.lotrointerface.com/index.php Ugyanezen az oldalon találunk rengeteg már kész plugint, ami teljesen ingyen le lehet tölteni.

Pluginek telepítése

Két könyvtár (folder) tartozik a pluginekhez, mindkettő a Dokumentumok\The Lord of the Rings Online , más megközelítésben C:\Users\{username}\Documents\The Lord of the Rings Online alatt található.
Az egyikben a pluginek vannak, ez a Plugins könyvtár, amin belül külön könyvtárakba rendezve találjuk a plugineket vagy a plugin vagy a készítője neve alatt.
A másik a beállítások könyvtára PluginData néven. Ezen belül account/server/karakter név könyvtár mélységben találjuk a pluginek beállításait tároló .plugindata kiterjesztésű fájlokat, a nevükben többnyire szerepel a plugin neve valami módon.

A pluginek jobbára szöveges fájlok és képek, a telepítésük pedig egyszerű fájlmásolással történik. Töltsük le a fenti oldalról a szimpatikus plugint tartalmazó tömörített fájlt, majd csomagoljuk ki a Plugins könyvtárba. Nagy valószínűséggel már a tömörített állományon belül is külön alkönyvtárban lesz az adott plugin, de ha nem így lenne hozzunk létre neki egy sajátot a Plugins alatt bármilyen lehetőleg nem ékezetes néven.
Ezután lépjünk be a LOTRO-ba, a plugint már ismerni fogja. A pluginek nem töltődnek be automatikusan, ezt vagy manuálisan minden induláskor elvégezzük, vagy a LOTRO Plugin managert használjuk.

Plugin frissítésekor egyszerűen töröljük a régit könyvtársatól és másoljuk fel az újat. Ha hibásan működik előfordulhat, hogy a pluginData könyvtárból is törölni kell a beállítás fájljait, de előbb próbáljuk meghagyni, többnyire működnek a régivel tovább.

Plugin parancsok

A pluginek manuális kezelése a /plugins paranccsal történik. Lehetőségeink:
/plugins load <plugin neve> Betölt egy plugint a memóriába.
/plugins unload Kirakja a memóriából az összes plugint.
/plugins list Kilistázza a merevelemezen elérhető és a betöltött plugineket is.
/plugins refresh Frissíti a memóriába betöltött plugineket a merevlemezről.

A plugin nevét a betöltéshez, annak esetleges további paraméterezését azon az oldalon találjuk meg, ahonnan letöltöttük. Sajnos ehez nem árt némi angol tudás. Vannak grafikai módosítók pl. amit elég betölteni, de a legtöbb plugin esetén vannak opciók, saját ablakok, menük stb. ezért nem árt áttanulmányozni a lotrointerface-en az érintett plugin leírását.

Néhány kiemelt plugin használata

Buffbars disease beállításManager. A pluginek egyenként betöltése minden bejelentkezés után elég idegesítő, ezért vagy a menüből elérhető gyári plugin managert használjuk, vagy a plugin manager nevű plugint, ami annyit tesz, hogy grafikus felületen egyszerű checkboxokkal megadhatjuk milyen plugineket töltsön be a memóriába. Ha csinálunk rá egy aliast netán ahoz egy ikont (bővebben aliasos leírásban), elég egy klikk és minden szükséges plugin azonnal rendelkezésünkre áll. Beállítás: /man

Buffbars. Hasznos, mert mutatja a buff és debuffokat illetve azok lejáratát (ideértve a kaják, potik CD-jét is). A fő erénye viszont, hogy a négyféle mérgezés, moral és power fogyás esetén feldobja a szükséges potit. Pl. TOO-ban disease-t kapunk, azonnal látjuk mert felugrik a poti és biztosan jó italt iszunk, mert a disease potit ajánlja fel.
Beállítás: Csak a poti beállítást részletezem, telepítsük, töltsük be, majd vagy a plugin manager options vagy beírt /buffbars options felhozza a beállító ablakot. A Quickslot fülön tudjuk a potizást állítani. A lényeg a triggers ablak, itt láthatjuk a 6 féle effektet amit potizhatunk (disease, fear stb). Egyet válasszunk ki, majd lent EDIT gomb. Megnyílik egy ablak, a lényeg lent egy kis kocka response felirattal, ahova a bag-ből húzzuk át azt a potit amit szeretnénk ha feldobna. Ha jól csináltuk a kockában ott marad a poti ikonja (lásd kép), ezután accept és csináljuk végig az összes "trigger"-t. Ha végeztünk, minden sorban azt kell látnunk hány darab potink van, ezután accept-tel mentsünk el az egészet itt is.
A létrehozott sávokat a CTRL-Ű után tudjuk mozgatni ahogy bármi más képelemet, illetve ilyenkor mutatja az összes potit, tehát le tudjuk ellenőrizni nem hagytunk-e ki valamit.
Javaslom a poti sort a skillek fölé a szem elé helyezni.
Ha verzió frissítés után vacakol
, a PluginData könyvtárban buffbars... kezdetű 2 fájlt töröljük ki.

Alerts: Szintén raid-ben hasznos, pl. TOO lightning wing. Beállítható, hogy egy bizonyos szöveget figyeljen és arra figyelmeztessen. Ilyen szabályokból bármennyit készíthetünk, spéci szöveg maszkolást használhatunk, én most egy általánosat mutatok be.
Azt fogjuk figyelni, ha valaki a say csatornán a karakternevünket mondja, és kiíratjuk a képernyőre hogy mit is mondott. Say csatornán beszélnek a boss-ok is, a például hozott Kálbak ott mondja, hogy "shock, [karakternév]!" amikor ki kell futni a csapatból.
Beállítás: /Alerter setup felhozza a plugin beállító ablakot. Labelnél adjunk nevet, Message marad üresen. A trigger fülön a Channel részben a say-t pipáljuk csak be, a Patternhez írjuk be a karakterünk nevét. A Response fülön duration-ban állítsuk be hány mp-re mutassa a feliratot, colorban valami jó látványos (pl. sárga) színt, a fontban pedig ló nagy betűt hogy lássuk, pl. TrajanProBold 36. Ezután a Test gomb-bal nézzük meg mit csináltuk, majd Save. Esetemben (bunnybacsi a karakter), beírva a say csatornára pl.: jó idő van, bunnybacsi! meg kell jelenjen, hogy You Say, 'jó idő van, bunnybacsi!'
Vizuális tipusoknak a jobb oldali kép nagyítható, pirossal karikázva ahol állítani kell.

A teljesség igénye nélkül ajánlok pár plugint:
Travel Window - Karakterenként beállítható travel skillek egy ablakba kerülnek, repus, class stb mindent kezel.
Combat Analysis - Részletes információk a harcról, mennyit sebeztünk, gyógyítottunk vagy épp rajtunk mennyit sebeztek, gyógyítottak mindezt akár skillekre lebontva is, adatok logolhatóak, chat-re linkelhetőek.
Tulkas - Statok és egyéb paraméterek szerint kereshetünk itemeket, összevethetjük a mostanival sőt akár ki is linkelhetjük chat-re. Lehet böngészgetni pl. milyen ékszerre kéne hajtanunk, hogy erősebb legyen a karakterünk.
Raid Assistant - Csapatvezetőként hasznos főleg, látjuk ki mit vitt, a roll-olásnál sorrendet csinál.
Mouse circle - Ha már veled is előfurdult, hogy meghaltál mert nem találtad az apró kurzor a képernyőn és nem tudtál időben skillezni ezt kedvelni fogod. Egyszerűen egy kört rajzol a kurzor köré, ha nem tetszik van még sok hasonló plugin.
Palantir - Látványos grafikai módosítás, két nagy csíkban mutatja a moral/powert plusz potikat is feldobja mint a buffbar.
Ezen felül még rengeteg hasznos cucc van, böngészgessünk de figyeljünk oda, csak a bal oldali hasáb a LOTRO, a jobb hasábban DDO játékhoz vannak pluginek!

Tipp

Előfordulhat hogy a plugin frissül, illetve az is, hogy egy lotro update után a plugin rosszul működik, ezért javaslom a lotrointerface időszakos látogatását, különösen update-ek után!
Ha bármely plugin nem működik jól, töröljük ki, de ne felejtkezzünk el a PluginData mappában lévő adatairól sem (pl. a buffbar hibák 99%-ban amiatt vannak, hogy a régi data fájlokkal nem működik jól).

Utolsó módosítás:2012-07-03   Vissza a nyitólapra