War Steed

A Riders of Rohan kiegészítő egyik újítása a lovas harc. Eddig a ló csak közlekedési eszköz volt, mostantól bizonyos területeken (ez jelenleg East-Rohan) már harcolni is tudunk vele és rajta. De nem azzal a lóval ami eddig is volt, szükségünk van egy harci ménre.

Warsteed alapok - nagyíthatóA War Steed beszerzéséhez egy küldetéssorozatot kell végigjárnunk, ami Langhold-ban kezdődik - ez East-Rohan legészakibb faluja. A küldetés sorozat végül átvezet Harwickbe, ahol megkapjuk a War steedünket. Végezzük el a lovas traininget, előtte keressük fel a Class Trainerünket is, ugyanis a lovas harchoz új lv75-ös skilleket kapunk. Eddig a pontig nem szükséges a terület megvásárlása, viszont ingyen itt véget is érnek az elérhető küldetések és a ló fejlesztése is igen nehéz lesz. A war steed egyébként bárhol használható, de más területeken nem élnek a skillek.

Miután megkaptuk a pacit ismerkedjünk meg vele (Először a skillek listájában a mount fül alatt keressük meg, és húzzuk ki a skill bar-ra). Itt rögtön szögezzük le: csupán egy war steed lovunk van, de az komplett átszabható! Pattanjunk a hátára, és egy új panel jelenik meg. A lófej alatt az aktuális sebességünk látható méter/mp-ben, felül a ló moralja alatta a powere, legalul a sebessége. Láthatjuk, hogy a skill bar is megváltozott, a lovas harc során ugyanis a karakterünk speciális skilleket kap, emellett a lónak is vannak sajátjai. A rendszermenü alján találunk egy "Mounted Combat" menüt (vagy Shift-M, vagy klikk a lófejre ha fent ülünk a ménen), itt férünk hozzá a beállításaihoz.

Mounted combat panel

Warsteed statElső fülön (Stats) láthatjuk, hogy a harcipacink szintjét (max 50 lehet), a ló alatti négyzet a Legendary Itemet helye, ezt Bridle néven találjuk. A legendary bridle item pontosan úgy működik mint a már ismertek, egyetlen különbség, hogy saját Relic-jei vannak. Statokról bővebb információt kapunk ha az egérrel megállunk felette, röviden:
Endurance: A ló moralja, ha elfogy leesünk róla de in-combat újra behívható.
Power, Armour: ua. mint a karakternél.
Strength: A ló ellenálló képessége, de ad regent, közelharci sebzést, blokkot is.
Agility: A ló fürgesége, milyen gyorsan fordul, távoli sebzés, regenek, evade.
Turn speed: Milyen gyorsan fordul, az irányíthatóságot nagyban befolyásolja.
Acceleration: Gyorsulás.
Max Speed: Max sebesség méter/mp-ben.
Evasion: Evade érték, a sebzés kikerülő képessége.
Fury Bonus Rating: Miután a ló max sebességen van az ikon sárgán kezd ragyogni, ez a fury. Ilyenkor bonus sebzést ad, ennek mértéke.

A második fül az Appearance a kinézetét engedi állítani, így tehetjük egyénivé a pacit. Kapunk küldetésekkel is outfit-et, vehetünk TP-ért, eshet bossból (pl. Bugud Warband) illetve TP-ért store-ból megvehető prémium lovakból (pl. a class lovak) vagy kimondott war steed outfit csomagból is kerülhet ide díszítőelem. A ló 5 részre van osztva, bal oldalon látjuk az elérhető outfit darabokat, így hátasunkat a sok variáció miatt elég egyedire csiszolhatjuk.

A harmadik fül a Traits a legfontosabb, itt tudjuk a lovunk képességeit fejleszteni.

Traits

A Rohani területen a questek és a task-ok a karakter és Legendary XP mellett most már Steed XP-t is adnak amivel a lovunk szintje fejlődik. Fejlődése során a lovunk pontokat kap mint egy legendary item, amit elkölthetünk a traits fa fejlesztésénél (a maximális 50-es szinten 77 pontunk lesz). A pontokról a panel alján tájékozódhatunk, a spent a már elköltött az available a még kiosztható. A refund-ra klikkelve újra oszthatjuk illetve új típusú lovat is ezzel kezdhetünk az adott slotra.
Jobb oldalon láthatunk Trait Spec füleket egytől hétig, ide tárolhatunk komplett lovakat, tehát lehet a trait 1 slot mondjuk egy gyors-dps light ló, a 2 pedig egy robosztus heavy. A váltáshoz elég itt másik trait-et választani. Nézzük milyen állítási lehetőségeink vannak.

Warsteed típusok

Három alap lótípusból választhatunk ez a light a medium és heavy, ezt látjuk legfelül. Ha nincs meg a RoR kiegészítő csak a medium érhető el, a többit TP-ből meg kell venni. A light fürge és jól fordul, de kicsi az ellenállása és a moralja/powere, a heavy robosztus ámde lassú, a medium pedig egy köztes, de ez csak az induló képességük ami fejleszthető.
Alatt az öt fő képességét ikonját találjuk, ezeket már a statoknál megismertük.
Lejjebb három oszlopba rendezve egymásból nyíló ikonokkat látunk. A piros Red dawn oszlop a támadó ág, sebzésről szól. A kék a Rohirrim ág főleg a védelem és gyógyítás, míg a sárga Riddlemark a ló fürgeségével, irányításával kapcsolatos fejlesztéseket tartalmaz.
Mindhárom lótípusnak saját ikonjai vannak a három ágon, tehát mást látunk itt egy medium és mást egy heavy vagy light harcipaci esetén. Ezek az ikonok adott képességeket javítanak, vagy akár skillt is adhatnak, sokszor több szinten is növelhető a hatásuk, ilyenkor egy ikonra több pontot is leoszthatunk.

Warsteed traitekA ló fejlődése során kapott pontokat ezen a trait fán szórhatjuk el, és az, hogy mire helyezzük a hangsúly csak rajtunk múlik! Lehet egy könnyen irányítható nagyon sebző lovunk kevés védelemmel, vagy épp nagy védelem nagy sebzés de lassú és makrancos, vagy adhatunk pontot mindhárom ágnak egyformán - csak rajtunk áll, és mivel némi silverért cserébe újra nekivághatunk a pontosztásnak, igen sok időt el lehet pepecselni az ideális lóval. Természetesen egy maxos ló sem ad annyi pontot, hogy mind a három ágat teljesen felhúzzuk, így mindenképp dönteni kell. Több eltérő jellegű lovunk lehet, a pontok mindegyik számára ugyanúgy rendelkezésre állnak, nem kell külön gyűjteni - hiszen EGY LÓ VAN, ezt szabjuk át.

Lovas harc

Ahogy már írtam a war steed használata során a karakter új skilleket kap. Vannak skilljei a harcipacinak is, alapban is kapunk néhányat illetve a trait fa fejlesztésénél is az ágak végén további skillek találhatóak, ez a ló típusonként változik. A Gondolin's Heritage oldalán van egy kis összefoglaló a dev. diary alapján, ahol ezekből a skillekből is van ízelítő.
A lovas harc során három állapotunk van a Red Dawn, a Riddlemark és a Rohirrim. Ezek karakter osztályonként eltérő képességeinket segítik vagy aktiválják. pl. a Rune-keeper esetén a red dawn DOT a riddlemark instant DPS, míg a rohirrim a heal. Guardian esetén a red dawn a sebzést, a riddlemark kezelhetőséget sebzést és moralt is növel, míg a rohirrim az aggró generálást és a ló armourját erősíti. Osztályunk lovas harc skilljeiről a lotro-wikin találunk infót.
Jó észben tartani, amikor felülünk a lóra mindig a Red dawn van bekapcsolva.

A ló irányítása elsőre nehéz, másodikra se könnyű. Sajnos ellenünk dolgozik a távolság (HUN-USA) is, ha a ló néha idegesítően viselkedik ez sajnos könnyen a lag (akadozó, lassú adatforgalom a számítógéped és a szerver között) miatt lehet. Ha a ló egyhelyben áll max sebesség mellett majd hirtelen megiramodva 50 méterrel odébb találod magad nem a te hibád - ez a lag. Ettől eltekintve is szokni kell a lovaglást, nagyjából úgy kell vezetni mint egy kamiont. A sebességét a gyorsító-lassító gombbal csak beállítjuk, eléréséhez idő kell, a beállított sebességet onnantól igyekszik tartani. A lassításhoz is idő kell (kivéve a vészfék), kanyarodáshoz is hely kell neki. Persze ezen képességei javíthatóak a megfelelő statok erősítésével (agility, turn speed, accelerate, max speed), és nyilván egy light ló sokkal kezesebb mint egy heavy. A terep adottságok is befolyásolják a mozgást, dombnak felfele lelassul és lassan halad pl., és el tud akadni tereptárgyakban.

Pár jótanács: Az első pontokat az agility-re, és a sárga Riddlemark trait ágra osszuk le, sokkal kezesebb lesz így a harcipaci. Minél nagyobb a ló sebessége annál nehezebb az irányítása, tehát forduló előtt lassítsunk egy fokozatot, harc közben is érdemes a sebességet levenni maxról, de ha kell sprinteljünk bátran. Ha lehet lendületből rontsunk az ellenfélre akkor kaphatunk sebzésbónuszt (fury), hátulról támadva pozíció bonusz is van. A lassítás gombot gyorsan kétszer megnyomva a ló vészfékez, és azonnal megáll, a folyamatos futás gomb pedig max sebességet állít be.
Az options/combat options alatt War-steed auto-slowdown opciót érdemes kipróbálni, sokaknak segít a ló irányításban, nem tartja a sebességet így kicsit jobban hasonlít a régi ló kezeléshez.

Legendary Bridle

Light bridleA lónak saját legendary iteme van, a neve Bridle. Gyártható (tailor),és esik mobokból is. Legacykról lent olvashatsz, Relicek esetén spéci ló relicek vannak, amelyeket meldingelni kell T4, T8 és T9 relicból, és a szükséges shard mennyiség is csillagászati. Crafted relichez Compendium IV item kell, amit Hytbold-ból tudunk beszerezni, rengeteg félét találunk amelyek között class specifikus és általános is van. A Bridle Működése ua. mint a megszokott LI esetén, 30-on betörve kivehető a legacy, 70 a max szint, empo tekerccsel és star-lit crystal-lal javítható, sima legendary XP pontokból hízik - a Steed XP a ló és nem a ló legendary fejlődéséhez kell!

Legendary Bridle Legacy

Mind a három lótípushoz külön bridle tartozik, ez látható a nevében, pl. Light Bridle of the Third Age. A legacy-k esetén a major a konkrét tipushoz jók, a minorok általánosak - ezt nem árt észben tartani, ha legacy csere miatt kivennénk egyet-kettőt. A következő listában megtalálható az összes bridle legacy, zárójelben a star-lit nélkül elérhető max értéke, a színek a három állapotra utalnak.

Alap legacy: Fury Bonus Contribution Rating

Major Legacy:

Light Bridle
(+10%) 'Wrath' Critical Chance
(+5%) 'Disengaging Strikes' Dismount Chance
(+5%) 'Motivation Through Aggression' Heal Chance
(+10%) Class Skill Damage Over Time
(+5%) Class Skill Dismount Chance
(+5%) Player Evade Chance
Medium Bridle
(+10%) 'Shields Will Be Splintered' Damage
(+5) 'Strong Willed' Skill Duration
(+5%) 'Survivability' Damage Shield Chance
(+9) Class Skill Damage Over Time Pulses
(+9) Class Skill Slow Duration
(+5%) Player Parry Chance
Heavy Bridle
(+10) 'Spears Will Be Shaken' Slow Duration
(+5) 'Conservative Combatant' Skill Power Cost
(+640) 'Benevolence' Healing Rating
(+1199) Player Armour Value
(+5) Class Skill Forced Movement Duration
(+5%) Player Block Chance
 

Minor legacy:

Red Dawn Skill Direct Damage
Red Dawn Skill Power Cost
Red Dawn Skill Healing
Riddermark Skill Direct Damage
Riddermark Skill Power Cost
Riddermark Skill Healing
Rohirrim Skill Direct Damage
Rohirrim Skill Power Cost
Rohirrim Skill Healing
(+1000) Maximum War-Steed Endurance 
(+1000) Maximum War-Steed Power 
(+450) War-Steed Armour
(+1050) War-Steed Evade Rating
(+74) War-Steed Agility 
(+74) War-Steed Strength

Kinek milyen lova legyen?

Ez szinte azonnal felmerül a játékosban, milyen lovat használjak az XY osztályú karimnak?! Nos, vannak akik rávágják, light armouros vagy ranged light pacit, heavy vagy meele meg heavy-t. Ez így szerintem nem igaz, sokkal inkább a játékos egyéni stílusa a mérvadó és a helyzet.
Nézzünk két példát:

A Guardian heavy tankommal solozásra egy medium lovat használok aminek a DPS és irányítós (piros-sárga) ágát húztam. Miért? A skilljeim mind közelharciak ezért fontos, hogy gyorsan utolérjem vagy utánaforduljak (sárga) és az se árt ha hamar hal (piros). De mivel közelharcos vagyok a light ló mégsem jó, mert a mob folyamatosan üt, a medium viszont egész jól bírja. Ha mondjuk az ökölszabály szerint heavy lovam lenne nagy ellenállással (kék ág) lehet nem ütik ki soha alólam, de nem érem utol az ellenfelet így sebezni se tudom, ha meg beleütök alig érzi meg.

Egy ranged osztály számára jó lehet egy light ló, de gondoljunk bele. Rangedként nem kell közel kerülnie az ellenfélhez tehát lehet lassabb is a lova, viszont ha az mégis ráront jó lenne ha a ló venné fel az ütést, és nem a papírruhás karakter miután secperc kiütötték a light lovat alóla és a földre kerül. Így már egy heavy vagy medium ló se hangzik rossz választásnak, ugye? Persze az is egy stratégia, hogy light ló gyorsra traitelve és elhúzni a csíkot. Több jó válasz is van!

A fenti két példa talán rámutatott arra, hogy nem fekete-fehér a dolog. Szerencsére igyen 2 trait slot is elérhető, tehát rögtön kétféle lovat is kezdhetünk, és váltogatva, esetleg a pontokat újra osztva kitapasztalhatjuk nekünk személy szerint mi az, amelyik igazán segíti a harc stílusunkat.

Jelenleg a kiegészítő megjelenésekor még nincs igazán kihívás a lovas harcban, a legerősebb warband Bugud, ami hiába raid-esre van írva 4-5 random ember is megöli. Véleményem szerint jelenleg mindenki a solo harchoz számára szimpatikus lovat fejlessze, meglepően jó választás lehet egy medium ló egyébként ingyenessége ellenére. Valószínűleg a jövőben kapunk komolyabb kihívásokat is esetleg lovas instát, és akkor már lehet szerepe annak, hogy a tank pl. egy erős heavy lovon üljön, míg a healer egy fürge light pacin, de jelenleg ezt nem kell túl dramatizálni.

Utolsó módosítás:2012-11-06   Vissza a nyitólapra