Felszerelésekről

Karakter képA játékban karakterünknek különböző tulajdonságait fejlesztjük. Lesz amit a szintlépéseknél kapunk, lesz amit nekünk kell gyártással, vásárlással növelni, erről leírás itt. Ezt érjük el a ruha, ékszer, fegyver használatával.
Karakterünknek vannak képességei, a statok (might, will stb) az armour, resistek, támadással kapcsolatos számok. Ezeket tudjuk befolyásolni a felszerelésekkel, ezért figyeljünk oda, hogy milyen statokra ad plusz pontot, és a saját classunknak szükséges felszerelést válasszuk.

Felszerelést vehetünk NPC-től (gagyi), gyártottat aukciós házban (AH) vagy direkt játékostól, illetve kapunk küldetésért, és lv20 felett instákból nyert markokért is többnyire a skirmish camp megfelelő NPC-jénél. Az elején vagy küldetésből esőt, vagy más játékos által gyártottat fogunk használni.

Minden karakter tud viselni ékszerként 2 fülbevalót (ear), 2 karperecet (wrist), 2 gyűrűt (ring) egy nyakláncot és egy zseb itemet (pocket). Ebből a zsebitemet nem lehet csak nagy szintre gyártani, a többit jeweller szakma készíti.
Tudunk viselni ruhát, ami lehet könnyű (light) közepes (medium) vagy nehéz (heavy) páncél, hogy ezen háromból mit viselhetünk azt a karakter class (és néha a level szint) határozza meg, egy guardian heavy péncélos egy Lore-master light, egy hunter medium a példa kedvéért. A viselhető legvastagabb páncélt válasszuk, mert az armor adja a fő védelmet az ütések ellen. Használhatunk sapkát, mellvértet, vállvédőt, kesztyűt, nadrágot, cipőt és köpenyt, ezeket a tailor (medium-light és köpeny) vagy metalsmith (heavy) készíti, vagy AH, NPC. Végül a fegyverek. Van két kezünk és egy hátunk sőt övünk, ahová class függően rakhatunk tárgyakat. Karakter osztályonként függ mit és hogyan viselhetünk, van osztály ami csak kétkezes fegyert kezel, van ami választhat 1 kezes és pajzs vagy 2 kezes, van aki hangszert vagy rúnakövet használ, stb. ezt most nem vesézném ki.

Wizard cloakKözös jellemzőjük, hogy minimum viselési szintjük van, nagyobb szinten előfordul, hogy karakterosztályhoz is kötve van egy-egy felszerelés (többnyire szettek). Minden ékszernek és ruhának vannak statjai, aminek az értékét növelik, a jobbra látható köpeny pl. 757-et ad az armourhoz, 122-t a willhez és így tovább. Láthatjuk még, hogy light armor tehát bárki viselheti aki legalább lv75-ös karakter, a durability pedig az elhasználódását jelenti.

Harc során kopik minden rajtunk lévő felszerelés, amit a legtöbb valamiféle bolttal rendelkező NPC-nél a repair fülön pénzért javíttatni kell rendszeresen. Ha meghalunk, az fokozottan igénybe veszi a felszerelést, ha már nagy a gáz megjelenik a képernyőn egy stilizált alak rajta sárga színnel a nagyon elhasznált, és vörössel a már lenullázott felszerelés. Ami vörös, az már olyan mintha nem is lenne, nem használható és nem ad semmi tulajdonságot, természetesen a repair újra helyreállítja nem kell eldobni. A statjainkat befolyásolják a nálunk lévő fegyverek is, azoknak is van stat növelő képességük!

Felszerelés színek

Felszerelésnek több színe lehet, ami az adott tárgy minőségét jelzi. Ugyanaz a tárgy más színben más erősségü, ezért fontos odafigyelni erre! Felszerelést ugye lehet gyártani és ezt a gyártottat megvenni AH-ban, vehetünk NPC-től pénzért, vagy különféle tokenekért, esik MOB-okból és kapunk küldetésekért is.
A zöld a sima, gyakorlatilag szemét. Csak az használja aki solo és nagyon kezdő játékos, ne használd, ne vedd meg AH-ban csak nagyon fillérekért ha nincs bent krites vagy túl drága neked még!
A Lila a zöld felszerelés javított, un. kriticalos (krites) változata, erősebbek a tulajdonságai. A gyártás során zöld tárgy készül, de bizonyos esetben (ez százalékosan 5-85%-ot jelent) úgymond bekritel, és lila lesz. Ez az, amit már szabad viselni, megvenni az AH-ban, gyártás során addig csináljuk amig lila nem lesz. Nyilván logikus, hogy ezekhez sok alapanyag kell, ezért nem olcsó de érdemes spórolni rá.
A képen az officer's boot a sima zöld, a high officer's boot ugyanannak a receptnek a krites változata. Látható, hogy erősebb statot találunk a lilán mint a zöldön.
A kék felszerelés az igazán baró cucc. Készülhet un. egyszeri (single) recept kriteléséből, az alapban ugyanis lilát ad, és ha kritel akkor lesz kék. Emellett a Guild-es tárgyak (lásd szakmánál) alapban kékek, ott nincs kritelésre szükség cserébe ritkán gyárthatóak. Level 20-tól már léteznek kék felszerelések, ritka, emiatt drága cuccok.
A sárga felszerelés nagyon ritka, és értékes, túl sok nincs is a játékban. Magas szinten küldetésért kapunk néha sárga színű ruhákat vagy gyártáshoz szükséges tárgyat, és elég jók tudnak lenni :)

A felszerelésekből vannak un. set gear-ek, amely azt jelenti, hogy a szet több tagjának viselése további bónuszokat ad. Lásd a Armour of the West-tower nadrágot (hosszú kék) a fenti képen, látható hogy ha már a set 2 tagja rajtunk van kapunk 22 vitality és 9 might-ot, és további bónuszok halmozódnak egymásra egészen 6 felszerelésig. Ezeket szintén nem lehet gyártani, hanem vagy dropos vagy küldetés sorozatban kapjuk, esetleg ahogy a fenti nadrágot különféle tokenekért vesszük. Ilyen set nem csak ruha lehet, van ékszer set, sőt vegyes set is, mint a fent látható west-towerben van pl. ruha és pajzs is. Alapvetően nagy szinten a legtöbb esetben ezek a szetbónuszos felszerelés csomagok a top cuccok, ezeket igyekszik mindenki megszerezni.

Hogy legyen jó cuccod?

Lehet gyártott felszerelésben gondolkozni. Mivel karakterenként 3 szakmád lehet és ezek fixen össze is vannak kötve, képtelenség legyártani magadnak mindent, jellemzően 1 max 2 dolgot tudsz készíteni. Ezért óhatatlan, hogy külső segítséget fogsz igénybe venni.
Először is fontos, hogy válassz jó szakmát, erről infó a szakmákról szóló leírásban van. Minél több mindent tudsz magadnak gyártani, annál olcsóbb lesz fejlődnöd. Amit nem tudsz elkészíteni, azt meg kell venned. Erre jó lehetőség ha kinship tagja vagy, és más játékos házon belül segít. Itt illik az alapanyagot adnod amit vagy összeszedsz ha tudsz, vagy megveszel.
Másik megoldás az aukciós ház, ahol licitálhatsz más játékosok által gyártott felszerelésre abból a pénzből ,amit a játék során keresel cuccok eladásával.
Lv. 20 felett bejönnek a classic és és skirmish instance küldetések amiért speciális mark-okat kapsz, ezeket megfelelő NPC kereskedőknél (vendor) be tudsz cserélni igen jó cuccokra. Itt is jó, ha kinship tag vagy, és házon belül barátokkal mész ilyen helyekre.
Végül ne feledjük a küldetéseket, meglehetősen jó felszereléseket lehet kapni pl. az epic küldetéseknél, de "normál" térképes küldetések is tudnak szép egyedi, sőt szett cuccokat dobni.

Utolsó módosítás:2011-11-18   Vissza a nyitólapra