PvMP bevezetés

Mi az a PvMP

Az MMO-k világában igen komoly rajongótábora van a PvP ( Player vs. Player - játékos játékos ellen) módnak, ami azt jelenti, hogy nem gép vezérelte ellenséggel küzdünk, hanem a túloldalon is hús-vér játékos irányít.

A LOTRO világában erre egy külön, teljesen zárt térkép lett létrehozva, aminek a neve Ettenmoors, egy nagyjából Eregion méretű terület amelyen a jó és rossz oldal osztozik a mélyben élő semlegesen mindenkit megtámadó szörnyekkel.
A játékosok nem egymás hősei ellen küzdenek (hiszen középföldén az ellenség Sauron és serege) hanem az egyik fél szörny gúnyát vesz magára és Sauront erősíti, ezért nem is PvP hanem PvMP az elnevezése, ami játékos szörny játékos ellen rövidítése.

Fogalmak

A PVP-ben úgynevezett Rankok vannak 1-15 között, amelyek kicsi hasonlóan mint a level egyre erősebbé tesznek, és egyre jobb felszerelésekhez engednek hozzáférést. A rank növeléséhez Infarmy pontokat kell gyűjteni, ezeket questeléssel de főleg a másik oldal játékosainnak ölésével gyűjthetjük. A Rankokról az oldal alján van egy kis táblázat.
Az Infarmy pontokkal párhuzamosan Commendation pontokat is gyűjtünk, amelyek fizetőeszközként működnek Ettenben. Különböző potionokat, freep oldalon felszerelést, creep oldalon skilleket, traiteket vehetünk belőle, egyszerre maximum 10.000 commendation lehet nálunk, a limitet elérve a gyűjtött commendation elveszik, szóval érdemes elkölteni. Jó tudni, hogy a Comm. pontokat account szinten gyűjtjük, tehát minden karakterünk közösen, így ha a nagy karakterrel már nincs mire költeni a kis karikkal el lehet szórni. Az Infarmy természetesen karakterenként szeparáltan gyűlik.
Végül fontos beszélni az Audacity-ről, amelyet Ranktól függetlenül creep oldalon Commendation pontért vehetünk freepek pedig a páncélzattal kapják meg, max szintje jelenleg 19-es. Ez a tulajdonság az ellenállásunkat növeli, CC hatások idejét és a sebzések erejét csökkenti, hatása kizárólag ettenben érvényesül. 19-es Audacity esetén -50% CC hatás, -30% kapott damage és -20% power cost.

Bónuszok

A területen a várak (keep) és helyőrségek (Outpost) elfoglalásával, ellenséges relicek megszerzésével és DOF bossainak legyőzésével bónuszhoz juttathatjuk az oldalunkon harcoló összes játékost.
A 4 Outpost egyenként fix sebzésbónuszt ad (lv95-ön 3400 ph és tact mastery) az őt birtokló oldalnak, az öt Keep birtoklása pedig a ellenség megöléséért járó Infarmy és Commendation-ra ad 20-20 százalékos bónuszt. A DOF bossok 2x30% és egyszer 40% Inframy/Comm bónuszt adnak, míg az ellenség bázisáról ellopott 2 relic közül a sajátunk -2% sebzés és power cost bónuszt ad az ellenfélé pedig az Ő hasonló bónuszát szünteti meg.
Íratlan szabályként a nagy raid vs raid harcokra 2-2 Outpost szokott a két fél rendelkezésére állni, hogy azonos sebzésbónusz legyen, az Infarmy/Comm bónuszra ilyen megállapodás nincs.

Pluginek

Van néhány igazán hasznos plugin freep és creep oldalon egyaránt, a teljesség igénye nélkül amit én kedvelek:
PVMP+ - Rengeteg hasznos infó Infarmy, Commendationról, Rank lépésről, megölt ellenfelekről, figyelmeztet ha kulcs vagy lootbox esett, ha valaki a közelben rejtőzik, térkép is van benne aktív ugróskillel, szóval kötelező darab mindkét oldalon.
Moormap - terület térképe aktív map skillekkel creepek számára.
CombatAnalysis - Adott kapott sebzés és heal, mindig jó PVP de sima játék során is.
Buffbars - szintén hasznos PVP során is, nem csak sima raideken.
CMapInst - Creep mapskillek egy egyszerű táblázatban, csak azt mutatja amit már megkaptunk, jelzi a CD-t is.
MPItems - Creep quest itemeket mutatja területi bontásban, mennyi kell és mennyi van.

Néhány fontos tipp kezdőknek

-Az első 4 szintet vagy raideléssel vagy questeléssel érd el ( ha nem szeretnél nagyon sokszor meghalni)
-Mindig vedd meg a trainernél az összes elérhető skillt és traitet
-Mindig legyen nálad legalább 5-5 stun illetve root elleni potion
-Amenyiben tudsz szerezz be defensive és improved potionokat

Free People oldala

A Free people vagyis a normál játékos oldalon (Freep) VIP előfizetéssel vagy mithril coinért vehető időszakos belépővel tudunk bemenni Ettenbe, swift travelt a fontosabb fővárosokból találunk, más módon nem juthatunk a területre. Ettenmoors mint terület nem vehető meg jelenleg TP-ért. Mivel ugyanazon karakterünket használjuk itt is mint a normál játékban így nincs szükség semmi egyéb speciális dologra. Ettenben használhatjuk a sima és a war steed-et is, de természetesen ez utóbbi harcra nem használható, csak mint közlekedési eszköz. A játékosok mind maximális szintű karakterként játszanak, freep oldalon kis szintű karakterrel is beléphetünk, ugyanúgy felszinteződik maximális levelre ahogy azt a HD instákban megszokhattuk.

Monster Oldal

A Monster player oldalon (ők a Creep-ek) akár ingyenes előfizetéssel is játszhatunk, alapban az Orc Reaver ingyen és azonnal, VIP-ként vagy ha TP-ért megvéve a többi faj is elérhető. A creep karakter nem képes elhagyni ettent, így ők ott élnek, már születésükkor a maximális szinten élednek de természetesen más módon szükséges ott is a fejlődés. Mielőtt nekiállhatnánk a monster oldalon játszani, rendelkeznünk kell egy 10es vagy afeletti szintű karakterrel a jó oldalon. Ha ez megvan kattintsunk a monster play gombra és átkerülünk a gonosz oldal bejelentkező képernyőjére.
A creep oldalnak egy külön leírást szenteltem, ott részletes leírást találsz.

Rank táblázat

Bizonyára láttál már játékos, akinek az ikonja felett egy rejtélyes szimbólum szerepelt. Nos az az illető PvMP rankja. Mire jó ez? Igen komoly felszerelésekhez lehet hozzájutni Ettenben, amelyek viselése Rank-hoz vannak kötve. Emellett természetesen a hírnév is fontos! íme egy táblázat melyik jel mit jelent:

Rank Icon Free Peoples Title Icon Monster Players Title Infamy
1 Footman.png Footman Tracker.png Tracker 500
2 Esquire.png Esquire Scout.png Scout 1,250
3 Guardsman.png Guardsman Skirmisher.png Skirmisher 2,750
4 Man-At-Arms.png Man-at-Arms Fighter.png Fighter 5,750
5 Sergeant of the Guard.png Sergeant of the Guard Soldier.png Soldier 14,750
6 Sergeant-at-Arms.png Sergeant-at-Arms Sentry.png Sentry 33,500
7 Master Guardsman.png Master Guardsman Chief Guard.png Chief Guard 71,000
8 Master-at-Arms.png Master-at-Arms Chief Warrior.png Chief Warrior 146,000
9 High Warden.png High Warden Taskmaster.png Taskmaster 258,500
10 Lieutenant.png Lieutenant MP Lieutenant.png Lieutenant 408,500
11 Commander.png Commander MP Commander.png Commander 633,500
12 Third Marshall.png Third Marshall Chieftain.png Chieftain 1,008,500
13 Second Marshal.png Second Marshall High Chieftain.png High Chieftain 1,608,500
14 First Marshall.png First Marshall Overlord.png Overlord 2,508,500
15 Captain General.png Captain-General Tyrant.png Tyrant 3,708,500

A PVP fejezethez nagyon nagy segítséget adott Xica, aki megírta az alapokat, köszönet érte. Én főleg bővítettem és update-eltem csupán.

Utolsó módosítás:2014-04-17   Vissza a nyitólapra