Fejlődés max level elérése után

Az összes MMORPG-ben van egy elérhető maximális szint a karakterek számára, ez a LOTRO-ban jelenleg a level 85. A tapasztalatlan játékosok epekedve várják, hogy végre 85-ösök legyenek, és elégedetten hátradőlhessenek, végeztem. Nos, ez egy hatalmas tévedés! Habár a karakter level-je már nem növekszik, rengeteget kell még fejlődni, hogy egy valóban erős karakterünk legyen.

A LOTRO-ban egy karakter erejét a felszerelésének minősége, a statjainak és traitjeinek értéke határozza meg. A level szint ezeket a paramétereket módosítja, ad hozzáférést az erősebb felszereléshez, de önmagában nem jelent semmit.
Így talán már érthető, hogy a max level elérésével nincs vége a játéknak, sőt sokak szerint igazán ott kezdődik.
Nézzük hát, milyen teendőink vannak, hogy valóban hátradőlhessünk - a következő update-ig.

Traitek

Fontos, hogy elsősorban (főleg a kisebb szinteken) a karakter osztályunk számára fontos Virtue traitekre koncentráljuk, de legalább ennyire kritikus a moral, mitigation és resistance növelő traiteket is karbantartani (Zeal, Valour, Fidelity, Honour, Tolerance, Innocence, Charity). A virtue traitekhez szükséges deedek megkeresésére nagyon hasznos a lotro-wiki vonatkozó linkje. A Traitekről bővebben külön cikk szól. Level 85-ös szint elérésekor illik legalább 10-12-es Virtue traitekkel rendelkezni a kritikus bónuszt adókból, plusz az összes Class és Legendary traitnek meg kell lennie. Free játékosoktól elvárás, hogy az összes trait ki legyen nyitva, vip/premium karakter ingyen megkapja. Ezután -használva a lotro-wiki-s oldalt- kezdjük rendbeszedni a Virtue traiteket, egy raid képes lv85-ös karaktertől elvárás a maximális, tehát jelenleg a 16-es virtue.

Statok

Minden osztály számára fontos a moral és a power megfelelő szinten tartása amellett, hogy a fő statunkat igyekezzünk minél magasabb értékre tornázni. A kulcs az egyensúly és a rugalmasság amit felszerelések cseréjével tudunk elérni (több moral, több fő stat, több mitigation, stb.). A raidek esetén a sebzés sokszor tactical, tehát a tactical mitigation fontos, szerezzünk be erre bónuszt adó ékszereket, és persze a traitek.
Érdekes lehet még a Block/Parry/Evade (B/P/E), hiszen ezek csökkentik a kapott segbzés, és az Incoming Healing Rate ami növeli a kapott gyógyítás erősségét. A Critical Defence a bekapott kritical sebzések mértékét csökkenti ideális esetben akár normás sebzés szintjére szintén nem elhanyagolható, mint ahogy a resistance se. Nyilván ezek elsősorban azon osztályok számára kritikusan fontosak, akik folyamatosan pofonokat kapnak, mint pl. a tank és a meele osztályok, de mindenki sebződik, ezért ezek teljes elhanyagolása még a light support karakterek számára sem ajánlott. Hiába sebez nagyot a DPS karakter, semmire nem jó, ha a legelső kóbor trash mob agyonüti a harc első percében.
A fentieket a virtue traitek és a felszerelésünk megfelelő kombinálásával kezelhetjük. Ne felejtkezzünk el a Legendary eszközeinkről sem, ott is pótolhatjuk a gyengébb statokat Relic, Legacy sőt még scrollok segítségével is.
Elég összetett a kép, az arányt el is tolhatjuk az insta/raid/szerepünk speciális igényeinek megfelelően, sőt adott esetben a raid különböző fázisaiban is eltérő felszerelésre lehet szükségünk, lehet egyik felében a moral kedvéért csökkenteni kell a fő statunkat, máshol fordítva, egyik részben sok power regen kell, máshol nem, stb.
Olyan nincs, hogy egy trait sor és egy felszerelés összeállítás mindig mindenhova jó, ezt felejtsük el!

Felszerelés

A maximális szint elérése után a minél jobb felszerelés megszerzése a fő cél. Két karakter között, bár mind a kettő azonos level szinten van több szintnyi különbség lehet! Egy friss maximális szintű és egy jól gearelt maximális szintű karakter közül utóbbi statjai akár a duplája is lehetnek a friss barátunkénak. A max levele elérésével nem érkeztünk el a célba, csupán hozzáférésünk lett azokhoz az erőforrásokhoz, amelyekből megkapjuk a jó cuccokat.

A lenti leírásban nem szerepel egy speciális eset, a PVMP. Ettenmoors-ból jó ruha, ékszer sőt fegyver szedhető ki magasabb rank-okkal. Mivel a PVMP sok játékos számára nem vonzó, vagy nem elérhető (jelenleg freep oldalon csak VIP játékos léphet be a területre, "Etten" nem vehető meg TP-ér), ezért ezt a lehetőséget nem tárgyalom.

Nézzük a level85-ös teendőket update 10.0-ig bezárólag.

Ez a leírás még akkor készült, amikor a max elérhető szint level 75 volt, de mivel az volt az utolsó olyan állapota a LOTRO-nak amikor a karakter felszerelését valóban a játékos tudása, és nem a szerencséje határozta meg, úgy döntöttem benne hagyom az utókor számára. Emlékezzünk milyen volt a LOTRO fénykorának utolsó pillanata.
Talán érezhető az első bekezdésből, hogy nem vagyok elégedett azzal, amerre a LOTRO tart. Jelenleg az Update 10.0.2 állapotában a játék alig tartogat jutalmat a komoly játékosok számára, sajnos a legjobb felszerelésekhez igen könnyű hozzáférni amivel azok értéke szinte nulla vagy legalábbis nagyon alacsony.

Level 84 elérésekor kapunk egy levelet és megnyílik egy deed, ez az úgynevezett Hytbold. Mint bizonyára észrevetted az új Rohan területen 4 reputáció van, de egyiket se lehet a kindred státuszik elvinni, mert elfogynak a küldetések. Nos hytbold egy lerombolt település, amit fel kell építenünk sok-sok apró lépésen keresztül. Az építéshez hytbold tokenre lesz szükségünk, amit napi max 5 speciális hytbold open instance sima egyszemélyes küldetésekkel tudunk gyűjteni. Ezek a küldetések a 3 reputáció "fővárosában" találhatóak, mindegyik növeli az adott reputációt és ad hytbold tokent. A tokenekből építhetjük a falut, illetve kiválthatunk 3 un. Hytbold set-et, ami karakterosztályonként eltérő de alapvetően nem rossz teal (kék) ruhákat takarnak a karakterünk 3 trait ágának megfelelő bónusszal. Tehát pl. egy Rune-keeper talál egy lighning és egy fire DPS valamint egy heal setet. A ruhadarabok kiváltásához a falu bizonyos részének felépítése szükséges, hogy pontosan mi, azt legkönnyebben a lotro fórumában található leírásból lehet kisilabizálni. Megtaláljuk hogy pontosan hány token kell, hogy az adott setet viselhessük, aki pedig a teljes település felépítését tűzte ki céljául neki legalább 44 napig kell mind az 5 napi küldetést elvégezni. Cserébe nem csak a saját osztályának hanem az összes osztálynak ki tud váltani ruhát, tehát mondjuk egy jövőbeni alt úgy tud hytbold ruhát viselni, hogy egyetlen tokent nem gyűjtött.

A skirmish Campben találunk a Classic-os barter NPC-nél un. BG (Barad Guldur) ruhasetet, ehez nincs szükség semmire csak a megfelelő mark-okra, szintén nem rossz választás, ha van elegendő mark-unk egyszerűbb is mint a hytbold set.
A light-medium-heavy armour NPC (armour-unknak megfelelőt válasszuk) Update 10 óta level 85-re több un. Erebor ruhasetet is kínál, ennek kiváltásához a megfelelő markok mellett még a három Erebor raid teljesítésére is szükségünk lesz. A kisebb Ereboros 3 ruhasethez elég Tier 1-en teljesíteni a három raidet (Flight to Lonely Mountain, Fires of Smaug és Battle for Erebor). Az erősebbhez 3 sethez kell a Tier1-es ruha, a raideket Tier 2-n is teljesíteni kell, emellett speciális csak erebor-os raidből eső barter itemre is szükségünk lesz. Mivel a set-ek 2 esetleg 4 db-os setbonust adnak így tudjuk variálni, és a mindenkori helyzetnek megfelelően akár 3 ruha setbonusát is élvezhetjük.

A játékban elérhető több kiváló arany gyűrű. Snowbourn városában találunk 3 NPC-t ahol a fegyverünkre scrollokat tudunk venni, illetve találunk egy upgrade-elhető gyűrű készletet. Ehez szükségünk lesz egy Battered Ring of Rohan alapgyűrűre, ami a warbandokból esik véletlenszerűen (vagy AH), majd némi token ráköltésével teal vagyis kék gyűrűt varázsolhatunk belőle, további tokenekért és az Erebor-os raidekből eső barter itemekért pedig kiváló arany gyűrűt kapunk, kell hozzá kindred reputáció is valamelyik csoportnál (szóval nem ússzuk meg hytboldod mégsem).

A kék ruhasetek mellett lehetőségünk van Gold fegyverek, pajzsok, ékszerek és ruhák beszerzésére. Ezek beszerzése kizárólag a szerencsénk és a szabadidőnk függvénye, végtelen mennyiségű 6 fős insta és raid futásával akár teljesen aranyba öltözhetünk. Minden insta csoportból esik minden osztály számára valami, szóval mindent farmolni kell. Ezek egyébként az elérhető legjobb felszerelések jelenleg, beszerzésükhöz tudásra nincs szükségünk, csak szerencsére és sok szabadidőre.

Végül a Legendary fegyverünket is cseréljük 85-ösre, a szükséges Celebrimbor és Elder King elérhető a skirmish camp Legendary NPC-nél. Nem, nem viccelek, nem kell nehéz raideket tier2-n teljesíteni mint eddig, elegendő a három erebor-os raidet legalább tier1-en letudni, és utána farmolni a Sealt pár napig, és miénk a Symbol of the Elder King, amiből az elérhető legjobb 85-ös First Age Legendary item gyártható.

Mint láthatod a level 85 elérése után leginkább sok időre és végtelen, unalmas farmolásra lesz szükséged, és karaktered máris kiválóan felszerelt játékosok táborát gyarapíthatja. A kérdés, hogy van-e így értelme - ezt mindenki maga eldöntheti.

És most némi nosztalgiával nézzük mit kellett letenni régen, hogy a karaktered tényleg jól felszerelt level 75-ös legyen!

Nézzük sorba a level75-ös lépcsőfokokat.

(Figyelem! Ez a fejezet már elavul, amikor íródott a level 75 volt a maximális szint!)

1. szintű Friss lv75-ös karakter.
Ruha, ékszer: Lila/zöld küldetésből származó, jobb esetben kék guildes vagy repus felszerelés, illetve ezek kombinációja.
Fegyver: lv70+ Third age, lv65 second/First age.
Stat: Fő stat 800-900 körül, virtue traitek 10.
Mire elég:
lv75 skirmish raid nem kulcsszerepben. Draigoch és Tower of Orthanc raidek felejtősek.
Teendők: Skirmish raid, foundry T2HM (erős barátokkal és kék cuccokkal) segítségével a Galtrev-ben megszerezhető ruhaset Seal/Medallionos 4 darabját kiszedni. Ékszerként skirmish raid bizsuk, Théodred's Riders kindred reputáció után ott is egészen kiváló ékszereket találunk, Great River óta a kék guildes ékszerek is egész jók. Epic questek befejezése,
Worn symbol of celebrimbor
beszerzése (Epic Quest is ad!).

2. szintű Galtreves lv75-ös karakter.
Ruha, ékszer: Minden kék, 4db galtreves ruhaset, ékszer: skirmish/Théodredes/guild.
Fegyver: lv75 Third age esetleg lv75 Second Age erős legacy-kkal, és relic-ekkel.
Stat:
Fő stat 1200-1400 körül, Virtue 12-14. Moral light 4000+, medium 7000+, heavy 8000+, tank 12000+
Mire elég: Skirmish raid kulcsszerep, Draigoch raid T2HM, Tower of Orthanc wingek tier 1-en erős csapattal.
Teendők: Draigoch ékszerek, köpeny és a két token a teljes sethez. 4 TOO wing a viseléshez szükséges deed miatt, és minél több raid, insta, farmolni kell a seal-t, medalliont. Stangard és Heroes of Limlight Gorge kindred repu elérése a kék ékszerset, fegyver scrollok miatt. 4db Ox-clan camp-ben található Orthancos ruhaset és a fejleszthető nyaklánc beszerzése. Minden legendary Item second age-essé tétele.

3. szintű Ox-Clan lv75 karakter.
Ruha, ékszer: 4 Ox-clan+Galtreves ruha vegyesen, ékszer: skirmish, draigoch, TOO + Limlight Gorge kék ékszerek.
Fegyver: lv75 Second age kimaxolt legacy-kkal, tier 7/8 single vagy lv65-lv70 extraordinary relicek.
Stat:
Fő stat ~1500-1600, Virtue 14, Moral light ~6000, Medium ~7000, heavy ~9000, Tank 15.000+. Mitigation, resist, Block-Parry-Evade (B/P/E) osztály szinten legalább 70%-os.
Mire elég: Teljes Tower of Orthanc T1 beleértve Saruman-t is, T2 wingek.
Teendők: Saruman legyőzése után teljes ox-clan ruha kifarmolása, TOO T2 leküzdésével ékszerek javítása, Worn symbol of Elder King és Saruman köpenydarab beszerzése.

4. szintű top lv75 karakter.
Ruha, ékszer: Ox-clan ruha set, LG + Tier 2 raidekből ékszerek, Sarumanos köpeny és sárga legendary nyaklánc.
Fegyver: lv75 First age kimaxolt legacy-kkal, tier 8 single vagy lv70 extraordinary relicek.
Stat:
Fő stat ~1800-2200, Virtue 14+, Moral light ~6500, medium ~7500, heavy 9500+, Tank 18000+. Mitigation, Resist, B/P/E osztálynak megfelelően 100%, tankoknál ez CAP legyen.
Mire elég: Fentieken túl TOO T2 Saruman, vagyis nagyjából bármire.
Teendők: Ox-clan több set kiszedése, Tier 2 ékszerek, majd kiállni Galtrev közepére és élvezni az elismerést!

A fő stat, moral értékek természetesen csak támpontot jelentenek, ezek változhatnak raid igénynek megfelelően. Ezek az értékek egy átlagos helyzetben, jó fő stat / moral balance mellett értendőek.

Utolsó módosítás:2013-03-25bsp; Vissza a nyitólapra