MMORPG-Magyar szótár

A cím egy kicsit megtévesztő, mert MMORPG alatt főleg a LOTRO-t értem, de a legtöbb kifejezés általános, más játékokban is használt, ezért talán mégsem túlzás. A szótár a későbbiekben folyamatosan bővülhet.

1H, 2H, off-hand Fegyver típusok, 1H - 1 hand, vagyis egykezes, 2H kétkezes, off-hand "balkezes", nem a fő fegyver azon osztályoknál, akik két fegyvert viselnek pl. champion
Add Nem főellenség, többnyire a boss hívja be segítségéül az addokat.
AFK Away from keyboard - nincs a gép előtt.
AOE Area of Effect. Területre és több alanyra ható (többnyire sebzés) képesség.
Armour Páncélzat, ha stat akkor a ruhából, pajzsból érkezik. Ruha esetén 3 armour tipus létezik, light-medium és heavy.
ban Kitiltás, többnyire játékból való kitiltást jelenti. A legdurvább szankció egy játékos ellen.
Bard Traitek kezeléséhez szükséges NPC, a térképen lant jelöli a helyét. wiki
barter, barterel Csere, pl. reputációs itemet cserélhetünk reputáció növelésre, vagy speciális tokent, tárgyat egy másik tárgyra.
Block- Parry- evade rating Ez a három képesség esélyt ad arra, hogy tompítsuk a mob támadását. A blokkoláshoz pajzs, a Parry-hez fegyver kell, az Evade mindig van. Növelhető karakter szintjével, tárgyakkal direkt, buffokkal, skillekkel és statokkal.
Block: might*2 (max 23% esély, max 55% mértékben), Parry: might+agility, Evade: Agility*2
Boss Főellenség.
Buff Olyan skill, ami erősíti a játékos/mob képességeit, pl. növeli az életerejét, stb.
Cap Bizonyos képességek korlátozottan növelhetőek, ez a maximális érték a cap. Wiki
Castolás, kasztolás Bizonyos skillek előidézése nem azonnali, hanem bizonyos ideig, tized de akár több másodpercig is tart. Ez a kasztoláshoz szükséges idő.
Casual (játékos, kin) Többnyire játékosra mondjuk aki nem rendszeres hanem alkalmi játékos és ennek megfelelően nem is vérprofi, a HC gamer ellentéte. A casual kin az ilyen játékosok gyűjtőhelye.
CC Crowd-control. Olyan skillek gyűjtőneve, amelyek a mobok harci képességeit csökkentik. Daze vagy mez (altatás amíg nincs sebezve), Fear (elijesztés), Root (nem engedi mozogni), Snare (lassítás), Stun (szintén altatás de sebezhető).
Challange Instában speciális küldetés, ami teljesítéséhez nem elég csak teljesíteni az instát, de valami extra kritériumnak is meg kell felelni. Cserébe extra jutalom is jár. Nevezzük még Hard mode-nak, HM.
Chat Csevegő csatorna, ahol a játékosok egymással írásban beszélgetnek.
Class Karakter osztály, bővebben wiki.
Combat, kombatba kerülni Karakterünk kétféle állapotban van, harci ez az in-combat és nem harci ez az out-of-combat mód. Bizonyos skillek csak egyik vagy másik állapotban működnek, illetve a regenerációnk mértéke is változik ezzel.
Conjunction Fellowship manőver.
Corruption Csak mobokon látható, kék keretben lévő ikon jelzi, nagyon leegszerűsítve egyfajta buff a mobokon. Speciális skillekkel leszedhető.
Craftolás, kraftolás Legyártani valami tárgyat.
Creep A rossz oldal játékosai, PVMP játékban férünk hozzá ezekhez a karakter osztályokhoz.
crit, critical, kritel Gyártásnál ha kritel egy recept, nem az alap tárgyat hanem egy annál erősebbet kapunk. Harcban ha kritel pl. egy ütés, akkor nem alapsebzést okoz, hanem annál erősebbet, vagy további extra hatása van a sebzésen felül. A kritical minden osztálynak nagyon fontos.
Damage Sebzés, sérülés.
Debuff Olyan skill, ami gyengíti a játékos/mob képességeit, a buff ellentéte. Pl. csökkenti a sebzés ellenállását.
Deed Területekhez, instákhoz, karakterosztályunkhoz vagy csak úgy általánosan kapunk deed-eket, vagyis feladatokat. Pl. öljünk meg előbb 30, majd 60 pókot Bree-ben. Használjuk az adott skillünket 250-szer. Öljük meg az összes bosst egy adott instában. A deed-ek teljesítéséért kaphatunk TP-t, traiteket de akár speciális tárgyakat ispl. lovat, Legendary XP Runát, stb. wiki
Defence Védekező képességek.
DPS Damage per Secundum, mennyit sebzünk egy ellenségen másodpercenként. Emellett azon karakter orszályokra is használjuk, akik a nagy sebzésért felelősek pl:hunter, champion, Rune-keeper
dread Félelem, amit bizonyos erős mobok közelsége okoz, illetve halál után is kapjuk. A max életünket csökkenti, egy piros csíkként látható a moral csíkban. Ha túl nagy lesz, a karakterünk el kezd rettegni, és nem tud skilleket hasznáni. Legdurvább változata amikor belenézünk Saruman szemébe, ilyenkor a minimap helyén a szem látható.
Epic Elsősorban az un. Epikus küldetésekre használjuk, amelyek körbekalauzolják a játékost középfölde területein. Más néven a BOOK küldetések. Használjuk még szlengként a nagyon-nagy jellemzésére pozitív vagy negatív értelelemben. Epic roll, epic fight (harc) stb.
f2p Free to play, ingyenesen játszható. A LOTRO egy f2p játék, és azon játékosokat is f2p-nek nevezünk, akik soha nem voltak VIP játékosok.
Farmolás Valamit farmolni azt jelenti, rámegyünk arra, hogy azt az egy dolgot minél nagyobb számban begyűjtsük. Pl. bőr farmolás, amikor csak azért ölünk le csomó állatot, hogy legyen bőr a későbbi ruhagyártáshoz, de farmolhatunk repu tárgyat, bármit. 
Felbuffolás Captain osztályra értjük, amikor a csapatra egyesével és csapat szinten is felrakja a buffokat.
Fellowship Játékosok csapata, akik közös questet, de főleg instát játszanak.
Fellowship manőver speciális skill, ami csak 2 vagy többjátékosnál aktiválható lv12 felett, bővebben itt.
First-age, Second-age, Third-age Legendary fegyverek korát jelöli.
flame, flémelni Amikor valaki ugyanazt a szöveget többször beírja a chat csatornára.
Freep A jó oldal játékosai, alapban ezen az oldalon játszunk.
FSM Fellowship manőver.
Global, Globallff, glff Az a chat csatorna, amin a server összes játékosa beszélget egymással.
gm Game master, a lotro fizetett játékosai, akik segíthetnek a játékosoknak. A nevük előtt egy ~ van.
Grind Lélekölő motonon tevékenység. Ilyen a LOTRO-ban a deed-elés vagy a farmolás, amikor meg kell ölni több száz azonos tipusú mobot, de vannak olyan MMO-k, ahol a játék szinte csak erre épül.
Guild A LOTRO-ban a Guild szakmai céhet jelent. Egy játékos csak egy szakmája guildjébe léphet be, így speciális receptekhez fér hozzá.
Hardcore, HC gamer HC gamer aki nagyon komolyan játszik, profi abban amit csinál, rengeteg időt foglalkozik vele és mindig a legnagyobb kihívásokat keresi a játékban. A casual játékos ellentéte. A HC kinek főleg a HE contentek-re specializálják magukat, és ilyen játékosokat is vesznek fel, többnyire felvételi útján.
Hard mode, HM Lásd challange.
Heal aggro Lásd aggro, amikor más játékos gyógyításával növeljük az aggrót.
Healer Gyógyító karakterek, pl. minstrel, Rune-keeper
High End, HE content A HE content a játékban a mindenkori legnehezebb tartalom, jellemzően egy vagy több raid.
Hope Remény, adott értékkel csökkenti a dread-et, mértéke 1-5 között.
HoT Healing over Time. Hosszabb időn át ható gyógyítás.
ICMR, ICPR In-combat-moral-regen, in-combat-power-regen Harc közbeni morál vagy power visszatöltés mértéke.
imba, tápos imbalanced, a többi (vele azonos szintű) karakterhez képest túl erős játékos.
imho In My Humble Opinion (szerény véleményem szerint), magyarul szvsz.
Induction Lásd kasztolás.
Insta, Instance Több fős zárt területen játszódó küldetés, fix mobokkal, részletesen itt.
Interrupt Megszakítás, interruptolni egy skillt azt jelenti, miközben a mob/játékos a skillt castolja, megszakítják ezért nem tudja elsütni.
irl in real life - a valós életben.
Kin, kinship LOTRO világában a játékosok beléphetnek klánokba, ezt kinskipnek hívjuk.
Kite (ejtsd: kájt) Stratégiai szleng, futtatni egy vagy több ellenséget. Ilyenkor a folyamatos mozgás miatt kevésbé tudják a skilljeiket használni, de ez a futtató karakterre is vonatkozik természetesen.
Lag Amikor az látjuk a játék megakad, vagyis nem elég gyors a kapcsolatunk a serverrel ahoz, hogy folyamatosan lássuk a történeteket, ilyenkor laggol. Ez lehet apró kihagyás is, de akár sok másodperc is.
Legendary skill, legendary trait lv39-től kezdve hozzáférhetünk a legendary traitekhez, amelyek speciális tulajdonsággal ruháznak fel, esetleg új skill használatát nyitják meg, ez a legendary skill.
Legendary weapon Speciális fegyver, amelynek tulajdonságait bizonyos határok között mi állítjuk össze. Bővebben.
LF Looking for valamit keres, többnyire társat egy instához, raidhez, küldetéshez.
LF (LFF) Looking for (fellow/friends): ua. mint a LF.
LOTRO Lord Of The Rings Online szavak rövidítése, magyarul Gyűrűk Ura Online.
lv, level Karakter szintje, minél magasabb annál erősebb, több skillt használhat. Legtöbb játékban limitált a maximális szint, a LOTRO-ban jelenleg lv75 a legmagasabb szint.
Meele Közelharc, vonatkozik osztályra (pl. champion egy meele dps) vagy skill sebzésre.
Mitigation Ellenállás bizonyos típusú sebzésre, pl. tactical mitigation - taktikai sebzés ellenállás.
MMORPG Massively Multiplayer Online Role Play Game szavak rövidítése, vagyis online többszereplős szerepjáték.
MOB Ellenséges gépi karakter.
Morale, hp, morál Az életerőnket jelentik, ha elfogy meghal a karakter. Növelhető a karakterünk szintjével, tárgyakkal direkt illetve a Vitality-n keresztül (1 vitality 3 moral, guardian és warden esetén 5 moral), ételekkel, és buffokkal.
Nerf Gyengítés, többnyire boss vagy osztályokkal kapcsolatban használjuk, pl. Saruman-t nerfeltél azt jelenti, Sarumán boss gyengébb lett.
Noob Béna, kezdő (variációi: noob, n00b, nub).
NPC Non Player Character vagyis gép által irányított, de nem ellenséges karakter. Pl. kereskedők, tanítók, vagy csak egyszerű quest adó.
Nuke, nukolni Maximális DPS általábban egy konkrét mobba.
Nuker Lásd dps karakter.
off- main- tipus A main- az elsődleges, az off- a tartalék játékos. Egy tipushoz több osztály is tartozik (pl. tank a guardian, a warden de picit a captain és champion is), de két azonos osztálybeli játékos között kellhet sorrendet felállítani. pl. main-tank fogja a bosst vagy az erősebb ellenfeleket, az off-tank pedig a kisebbekkel foglalkozik. Ugyanígy lehet main dps, main heal stb.
Offence Támadó képességek.
OOCMR, OOCPR out-of-combat moral és power regen, harcon kívüli állapotban a regenerációnk mértéke.
Pet szószerint háziállat. Petje a Lore-masternek van, de a skirmish katonát is szoktuk pet-nek hívni.
Power, mana Erőnk, minden skill használatához power kell, ha elfogy nem tudunk skilleket használni. Növelése karakter level, tárgyakkal direkt, étellel, buffokkal, illetve a will stattal (1 will = 3 power).
PVP, PVMP Player versus (monster) player, játékos játékos elleni harc. Erre a LOTRO egy külön elérhető térképet, Ettenmoors-t biztosítja.
Quest Küldetés, amint NPC-ktől kapunk.
Race Faj, a LOTRO-ban négy faj képviseltetik, Törp, Elf, Ember és Hobbit.
Raid LOTRO-ban a 12 fős instacet raidnek nevezünk.
RAT Raid Assist Window - A social panel - raid fülén kell engedélyezni, ezután a fellowship leader a csapat bármely tagját(jait) ki tudja rakni ebbe az ablakba. A RAT mutatja a játékos moral és power szintjén, de ennél fontosabb, hogy az általa targetelt MOB moral/power szintjét is, a MOB kijelölhető. Segítségével koncentrálható pl. a dps, mindenki a RAT-ra rakott játékos célpontját üti.
Ranged

Távoli többnyire harci képesség, vagy olyan karakterre mondjuk aki ezt tudja. Pl. hunter. Ranged dps esetén a karakter távol áll a MOB-tól, mégis meg tudja sebezni. Lásd még meele

Regen, regeneráció Moral és Power regenerációja. Létezik in-combat és out-of-combat regen.
Reputation Factions Egy-egy térképekhez kapcsolódó közösségek, ahol a reputációnkat növelhetjük. Wiki
Reputation, repu Hírnév egy-egy bizonyos területen. Minél magasabb a reputációnk, annál több mindenhez (pl. receptek, tárgyak, kedvezmények) férünk hozzá. Reputációról beszélünk térképeknél és szakmánál is. Szintjei: Enemy-Outsider (néhány területen csak) - Neutral, Acquaintance, Friend, Ally, Kindred. Szakmánál + Master of the guid. A repu növelhető területeknél a mobok ölésével, questekkel, esetleg tárgyakkal. A szakmánál speciális repu itemek gyártásával.
Resistance, rezisztelni Egy tipusú adott sebzést teljesen figyelmen kívűl hagyunk, max 30% esélyig növelhető.
Revamp Felújítás, kipofozás. Többnyire egy-egy régi területet, instát szoktak revampolni, pl. feljavítják a grafikát, változtatnak a questeken, átskálázzák más szintekre stb.
Reward Díjazás, pl. egy küldetésért kapott tárgy, xp, bármi.
roll kockával dobni, kisorsolni. A lotro-ban a /roll parancs beírásával fix 1-100 között dob a gép.
Set, Set bonus Ékszereknél, ruhánál előfordul, hogy egy nevesített sorozatból (set) több darabot viselve további bónusz képességeket kapunk. Ez például a lv75-ös Indomitable Protector set. Jobb oldalt az 1-5 Equipped mutatja, hogy x darab viselése milyen további extra képességeket ad. Ha van lehetőség, igyekezzünk ilyen felszerelést kiszedni, már lv25-től léteznek.
Skill Képesség, varázslat. A játékosok és a mobok is skill-eket használnak a harc során, ezzel harcolnak, gyógyítanak stb.
Skirmish Speciális insta, amelyekért markot, esetleg reputációt kapunk. Itt ingyen használhatjuk a skirmish katonánkat, és mi is erősebbek lehetünk speciális traitek segítségével. Bővebben itt, wiki
Stat Karakterünk alapvető tulajdonságai, amelyek befolyásolják a képességeit. Ilyen pl. a életereje, power, vagy hogy mennyire ellenálló, stb. http://lotro-wiki.com/index.php/Character_Stats
Supporter A többi játékost támogató karakterek, pl. Lore-master
szvsz szerény véleményem szerint, ua. mint az imho.
Tactical Varázslattal vívott harc, sebzés. Főként a minstrel, Lore-master és Rune-keeper használja. A magasabb szinten a mobok jelentős része is főleg tactical sebzést okoz mióta összevonták a Fire/Lightning/Frost/Acid/Shadow sebzéseket az egységes tactical alá. Magasabb szinten kiemelten fontos a tactical mitigation, vagyis a tactical sebzés ellenállásunk.
Tank Azon karakter osztályokat hívjuk így, akik szerepe odaállni az erős mobok elé és felfogni az ütéseket amíg a többi játékos öl. guardian, warden a két fő tank osztály.
Tankolni Egy erre alkalmas karakter magára vonza az ellenség figyelmét. Többnyire azért, hogy a többi játékos lehetőleg sebződés nélkül tudja ölni a mobot.
Taxidermis Speciális mobokból (pl. bossokból) eső tárgyakból házba helyezhető trófeát barterezhetünk nála.
Threat, aggro Annak a mértéke, mennyire utálja az ellenség a játékost. Ez növelhető sebzéssel de akár más játékos gyógyításával is (heal aggro), vagy speciális aggro növelő skillekkel.
Tier Erősség fokozása. Minél nagyobb a Tier értéke, annál erősebb. Lehet egy buff, vagy egy insta nehézsége is.
Tickel, tikkel Amikor egy skill egy ideig X időközönként újra hat, lehet sebzés vagy gyógyítás is. Pl. 10mp-ig 1mp-enként 300-at tikkel.
TP Turbine Pont, a fejlesztő cég saját fizetőeszköze. TP-ért vehetünk területeket, kiegészítőket, speciális tárgyakat stb. Böngészgest a LOTRO store-t. TP-t vehetünk valódi pénzért, és kapunk a játékban is a deed-ek teljesítéséért.
Trader Kereskedő NPC.
Trait A traitek segítségével képességeinket tudjuk erősíteni, új skillekhez juthatunk. Léteznek általános Virtue, Race, Class és Legendary traitek, illetve a Skirmish-ben működő skirmish traitek. Megszerezhetjük deedek által, kapjuk questekért, illetve a skirmish traiteket markokért. A normál traitek kezeléséhez Bard NPC kell, a skirmish traiteket a skrimish campben tudjuk fejleszteni illetve cserélni. wiki
Trash Szószerint: szemét, az instában a bossig vezető úton legyőzendő ellenségeket hívjuk így.
troll A lotro világában találkozhatunk trollokkal, de átvitt értelemben a chat-en is használjuk arra, aki a többieket zavaró módon viselkedik.
Warband Maneuvers A fellowship manőver monster playerek által használt változata.
Wipe Halál, többnyire azt jelenti, hogy az egész csapat meghalt, pl. wipe-oltunk Sarumánon a 4 körben.
WTB Want to buy - venni szeretne valamit.
WTS Want to sell - eladni szeretne valamit.
WTT Want to trade - elcseréne valamit valamire.
XP eXperience Point, tapasztalati pont, melyek gyűjtésével növelhetjük karakterünk szintjét.
Utolsó módosítás:2013-02-04   Vissza a nyitólapra